Devizahitelek: benyújtották az elévülésről szóló módosítót


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Benyújtotta a Fidesz országgyűlési képviselőcsoportja a devizahitelesek megsegítését célzó törvényjavaslat módosító indítványát szerdán, amely az elévülés részletes szabályairól rendelkezik.


A Rogán Antal fideszes és Rubovszky György KDNP-s képviselők által jegyzett indítvány szerint a Ptk. elévüléssel kapcsolatos szabályait a fogyasztói kölcsönszerződésekből eredő követelésekkel kapcsolatban úgy kell értelmezni, hogy ezek a követelések a kölcsönszerződés fennállása alatt nem évülnek el, azok elévülése a szerződés megszűnésével kezdődik. Az indokolás szerint, amíg a felek bármelyikének a kölcsönszerződésből követelése vagy ellenkövetelése keletkezhet a másik féllel szemben, addig nem kezdődhet meg a követelések elévülése.

A benyújtott módosító javaslat értelmezési szabálya szerint, ha a szerződés úgy szűnt meg, hogy közben már eltelt a Ptk. szerinti ötéves általános elévülési idő, akkor az abból eredő követelések már elévültek. Ez azonban nem akadálya annak, hogy a felek az őket megillető már elévült követeléseket – az elszámolásra irányadó törvényi rendelkezések szabályai szerint – a Ptk. alapján beszámíthassák azokba a velük szemben érvényesített követelésekbe, amelyek keletkezésekor a beszámítható követelések elévülése még nem következett be – olvasható a módosító javaslatban.

Azokra a követelésekre, amelyek elévülése már megkezdődött, de annak időtartama az elszámolásra vonatkozó törvény megalkotásáig letelne, a javaslat elrendeli az elévülés nyugvását a törvény hatálybalépése és a külön törvényben meghatározott időpont közötti időszakra. Ezáltal az érintett igények – a Ptk. szabályai szerint – az elévülés nyugvását követő meghatározott ideig, adott esetben 1 évig abban az esetben is érvényesíthetőek lesznek, ha az elévülési idő már eltelt vagy abból kevesebb mint 1 év volna hátra – olvasható a parlament honlapján közzétett javaslatban.

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője hétfőn az M1 Napirend előtt című műsorában elmondta: az árfolyamkockázat ügyében a bankok és a hitelfelvevők osztoznak a felelősségen. Az Országgyűlés a házszabálytól eltérve már pénteken szavazhat a devizahiteleseket segítő törvényről.

A bankok próbálják úgy értelmezni, hogy a polgári jogban 5 év az elévülési idő, vagyis ami „2009 júniusa előtt történt, az nem történt meg, de szerintünk ez nem így van” – mondta Rogán Antal. Hozzáfűzte: a jelenleg futó szerződéseknél semmilyen elévülésről nem lehet szó; azoknak is visszajár a pénz, akit például 2006 és 2009 között „vertek át” a bankok. Lezárt szerződés esetén csak akkor lehet elévülésről beszélni, ha a szerződést legalább 5 éve, 2009 júniusa előtt már lezárták.

A kormány pénteken nyújtotta be az Országgyűlésnek a devizahitelesek megsegítését célzó első törvényjavaslatot, a Kúriának a pénzügyi intézmények fogyasztói kölcsönszerződéseire vonatkozó jogegységi határozatával kapcsolatos egyes kérdések rendezéséről címmel.

(Forrás: MTI)


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 22.

Nagy kihívás a karbonsemlegesség elérése

Az Európai Unió 2050-re kitűzött klímasemlegességi célját a hazai vállalatok közül egyre többen ismerik, de elsősorban nehézségként, nem pedig lehetőségként tekintenek rá. „A cégvezetők tisztában vannak azzal, hogy iparáguk környezeti lábnyoma számottevő – de saját szerepüket kedvezőbbnek ítélik meg, mint az iparágukét” – mutatta be a K&H fenntarthatósági indexe mögött meghúzódó kutatás eredményeit Suba Levente, a pénzügyi csoport fenntarthatósági vezetője.