Drágultak az új lakások a megyei jogú városokban


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Kevesebb új lakás épül a vidéki ingatlanpiacon, ám az Otthon Centrum felmérése szerint a megyei jogú városokban már elkezdődött a visszapattanás: az egy évvel ezelőtti negyedévhez képest 24 százalékkal több projekt indult el. Az átlagos árszint majdnem tíz százalékkal emelkedett, a legdrágább Debrecen, ahol négyzetméterenként már 871 ezer forintos fajlagos árral szembesülhetnek a vevők. A rekord ugyancsak a hajdúsági városé, van olyan projekt, amelyben 1,5 millióért kínálnak egy négyzetmétert.

Az Otthon Centrum megyei jogú városokban végzett felmérése szerint 290 társasházi lakás projekt kivitelezése van folyamatban 2021 júniusában, ezekben 7.758 új lakás épült és 3.541 lakás, az épülő állomány 45,6 százaléka volt elérhető. Ezek a számok az egy évvel ezelőttihez képest alacsonyabbak: akkor 325 projektben 9.231 lakás épült, és az állomány 48,4 százaléka, 4.465 lakás volt szabad.

„A tavalyi és az idei júniust összehasonlító felmérés abban megegyezik, hogy mindkét időszakban ugyanabban a három városban épült a legtöbb lakás, illetve a legtöbb projekt: a Szeged, Győr, Debrecen hármas elsősége megingathatatlan” – ismertette a felmérés eredményét Soóki-Tóth Gábor. Az Otthon Centrum elemzési vezetője elmondta, a három városban tavaly összesen 126 projektben 4.173 lakás épült, míg a legújabb felmérés szerint idén 112 projektben 3.331 lakásberuházás készül. A legkevesebb lakásprojekt Szekszárdon, Békéscsabán és Hódmezőváráshelyen volt, ahol városonként csak két-két beruházás volt ismert a felmérés időpontjában, míg Dunaújvárosban és Salgótarjánban továbbra sincs négylakásosnál nagyobb épülő társasház.

A járvány okozta mélypontról azonban egyértelműen elmozdult az ingatlanpiac, a pozitív változás bizonyítéka, hogy amíg 2020 II. negyedévben 29, addig 2021 azonos időszakában már 36 projekt indult el, ami 24 százalékos növekedést jelent. Ugyanakkor növekedtek a kínálati árak is: a 661 ezer forintos négyzetméterár 9,7 százalékkal magasabb az egy évvel korábbi átlagárnál.
A legmagasabb kínálati átlagár Debrecenben alakult ki. A városban 871 ezer forintos középértéken kínáltak egy négyzetmétert, ami jelentősen magasabb a második veszprémi (754 ezer forint/négyzetméter) és harmadik soproni (720 ezer forint/négyzetméter) árszintnél.


A legdrágább vidéki lakásprojekt is Debrecenben található, amelynek kínálati ára elérte a négyzetméterenkénti 1,5 millió forintot és a megyei jogú városok öt legdrágább projektje közül négy is a városban épül. Az új építésű lakások kínálati átlagára alapján a megyei jogú városok közül a legolcsóbb Hódmezővásárhely (438 ezer forint/négyzetméter), amelyet Békéscsaba (458 ezer forint/négyzetméter), és Nagykanizsa (481 ezer forint/négyzetméter) követ. Az előbbi két városban azonban nagyon kevés új lakást kínáltak a fejlesztők.


Kapcsolódó cikkek

2021. február 3.

Ingatlanpiac 2021-ben: élénkülést vár az OTP Ingatlanpont

Az otthonteremtési programok miatt idén élénkülő forgalomra lehet számítani az ingatlanpiacon, a tranzakciók száma 140 ezerre emelkedhet, míg tavaly ez a szám körülbelül 130 ezer volt – mondta Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője online sajtótájékoztatón.
2020. május 4.

Bezuhant az ingatlanpiac áprilisban

Áprilisban 58 százalékkal esett vissza a magyarországi ingatlanpiac az egy évvel korábbihoz képest, mindössze 5971 ingatlan cserélt gazdát szemben a tavaly azonos időszaki 14 166-tal – közölte a Duna House (DH) saját adatain alapuló becslését.