Drasztikusan csökkent az Erste nyeresége Koronavírus

Szerző: Adó Online
Dátum: 2020. augusztus 5.
Címkék: , ,
Rovat:
A várható veszteségekre képzett céltartalék miatt drasztikusan csökkent az Erste Bank adózott eredménye, a tavalyi első fél évi 25,129 milliárd forintról 27 millió forintra – mondta el Jelasity Radován elnök-vezérigazgató szerdán, a pénzintézet első fél évi eredményeit bemutató online sajtótájékoztatón.

Hangsúlyozta: a bankszektor a gazdaság tükörképe, a bankok is jelentős kihívásokkal néznek szembe, amit az Erste számai is visszatükröznek.

A járvány várható negatív hatásainak kezeléséhez a bank a tavalyi első fél évi 4,786 milliár forint jóváírás után az idei első fél évben 17,225 milliárd forint kockázati költséget könyvelt el, a pénzügyi eszközök értékvesztése így 22 milliárd forinttal rontotta az eredményt.

Hozzátette, 2015 óta ez az első év, hogy nem jóváírást, hanem kockázati költséget könyveltek el. Az év hátralévő részében azonban már nem számítanak további jelentős kockázati költségre, a március után folyósított hitelportfólió (amelyre a moratórium nem vonatkozik) minősége kiemelkedő. Az új kihelyezéseket a koronavírus sem állította le. Abban bíznak, hogy a fél évinél jobb eredménnyel zárják az évet.

Harmati László lakossági területért felelős vezérigazgató-helyettes elmondta: a lakossági területen az első fél évben az új kihelyezések értéke 53 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, ezen belül azonban az első negyedévben 83, a második negyedévben 30 százalékkal. A jelzáloghiteleknél az újonnan folyósított hitelek értéke 7 százalékkal nőtt tavalyhoz képest. A friss adatok ugyan már kisebb mértékű emelkedést mutatnak mind az igénylést, mind a folyósítást tekintve, de az új hitelezés még így sem éri el a 2019-ben jellemző szintet. A fogyasztási típusú kölcsönöknél a kihelyezés több mint a duplájára ugrott, az állomány pedig 92 százalékkal bővült egy év alatt. A lakossági hitelezést egyértelműen a Babaváró hitel húzza, a fogyasztási kölcsönöknél az új kihelyezések több mint felét adta.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek:


Hazai jelzálogbankot alapít az Erste
2015. augusztus 4.

Az Erste Bank Hungary hétfőn a Budapesti Értéktőzsde honlapján közölte, hogy 100 százalékos tulajdoni hányaddal, egyedüli alapítóként, magyarországi székhellyel jelzálogbankot alapít. A jelzálogbank alapszabályát július 31-én írta alá az Erste, az alapításhoz még szükséges a Magyar Nemzeti Bank (MNB) engedélye.