Egyszerűsödik az üzletnyitás

Szerző: Adó Online
Dátum: 2009. július 16.
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A kereskedelmi törvény június végi módosítása nyomán 2009. október elsejétől egyszerűsödik az üzletnyitás, így például nem kötik működési engedéllyel rendelkező üzlethez a kereskedelmi tevékenységet, hanem annak formáját a kereskedő maga választhatja meg.

A jogszabálymódosítás fontosabb elemeit Komáromi Márta, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium főosztályvezető-helyettese ismertette egy szakmai rendezvényen.

A törvénymódosítás értelmében kereskedelmi tevékenységet nem csak működési engedéllyel rendelkező üzletben lehet végezni, és egyszerűsödik az eddig szigorú engedélyezési eljárás is – hangsúlyozta a főosztályvezető-helyettes. A tevékenység formái a törvény szövege szerint a következők lehetnek: üzletben, mozgóbolt útján, vagy bevásárlóközpontban folytatott kereskedelmi tevékenység, ezenkívül vásáron vagy piacon folytatott kereskedelmi tevékenység, közterületi vagy közvetlen értékesítés, üzleten kívüli vagy csomagküldő kereskedelem, valamint automatából történő értékesítés.

A módosítás értelmében a kereskedelmi tevékenységet be kell jelenteni a kereskedelmi hatóságnál, és ezt követően meg lehet kezdeni az árusítást. A kereskedelmi hatóság publikus nyilvántartást vezet a bejelentésekről. Megszűnik tehát a működési engedélyezési kötelezettség, de bizonyos termékeket továbbra is csak működési engedéllyel rendelkező üzletekben lehet árulni.

A kereskedelmi törvény módosítását egy 2006-os európai uniós keretirányelvvel összhangban végezték el a jogalkotók. Az irányelv célja, hogy megszüntesse a letelepedéssel járó, és a határokon átnyúló szolgáltatásnyújtás korlátozásait, ugyanakkor továbbra is szükségesnek tartja, hogy az átláthatóság és a fogyasztók tájékoztatása biztosított legyen. Az irányelv fel kívánja számolni a nehezítő és drágító adminisztrációs terheket, így az eljáró hatóságok munkájának csökkentésével egyfajta közigazgatási reformot is megvalósít.

Az irányelv fő eleme az egyablakos ügyintézési rendszer, valamint az elektronikus eljárás biztosítása. Komáromi Márta megjegyezte: az egyablakos ügyintézés nem újdonság, hiszen a kereskedelmi ágazatban már egy 2007-es kormányrendelet alapján bevezették a vállalkozások engedélyezésénél.

Forrás: Menedzsmentfórum


Kapcsolódó cikkek:


Ingatlanpiac: gyenge volt az augusztus
2019. szeptember 16.

Augusztusban is lényegesen gyengébb volt a szokásosnál az ingatlanpiaci forgalom Magyarországon, azonban éves szinten még mindig kitart az áremelkedés a Duna House elemzése szerint.

Felpörgött az építőipar
2019. szeptember 13.

Júliusban az építőipari termelés 32,9 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Az épületek építése változatlan áron számolva 32,2 százalékkal, az egyéb építményeké 34,1 százalékkal nőtt.

Minden pénzünket elviheti a végrehajtó?
2019. szeptember 13.

A végrehajtás célja, hogy a jogosult követeléséhez minél előbb, az állami kényszerítőeszközök igénybe vételével, hozzájuthasson, ugyanakkor ez nem járhat az adós életének ellehetetlenítésével.