A válság szűkíti a vállalkozások forrásait

Szerző: Adó Online
Dátum: 2009. július 15.
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Általános tapasztalat, hogy a válság a hazai vállalkozások finanszírozási lehetőségeit jelentősen szűkítette. Az államilag támogatott konstrukciók is érintettek.

A beérkező pályázati kezességigények száma közel 30 százalékkal megemelkedett, ugyanakkor a kockázatok növekedésével együtt jelentősen megnőtt az elutasított igénylések száma is – számolt be a START Tőkegarancia Zrt. Az okok nagy része természetesen a válságra vezethető vissza.

Sokan közülük likviditási problémákkal szembesültek, így felértékelődött a fedezet lekötése nélküli finanszírozási lehetőségek jelentősége, és a korábban az EU-s támogatásokkal kapcsolatban lekötött biztosítékok felszabadításának lehetősége, fedezet nélkül igénybe vehető garanciatermékekkel történő helyettesítése.

“”Az utóbbi a START tevékenységének igazi terepe, és valljuk, hogy érdemes például a pályázathoz lekötött ingatlant a társaság kezességvállalására cserélni. Ezt követően ugyanis az immár tehermentes ingatlan felhasználható hitelbiztosítékként, amely lehetővé teszi az esetlegesen felmerülő likviditási problémák áthidalását”” – mondta Zoltán Csaba, a START Zrt. vezérigazgatója.

Az idei évben a START Zrt. a kockázatok jelentős növekedésével szembesült, amelynek következtében a tavalyi év 25 százalék körüli elutasítási arányával szemben az első félévben a döntések több mint 40 százaléka volt negatív. A sikertelen garanciaigénylések tipikusan az alábbi okok valamelyikére vezethetők vissza.

Forrás: Világgazdaság Online


Kapcsolódó cikkek:


Egyre többet fizetünk kártyával
2019. szeptember 16.

Ismét nőtt a terminálok száma, és lendületesen bővült a kártyás fizetések száma és összege a jegybank adatai szerint.

Ingatlanpiac: gyenge volt az augusztus
2019. szeptember 16.

Augusztusban is lényegesen gyengébb volt a szokásosnál az ingatlanpiaci forgalom Magyarországon, azonban éves szinten még mindig kitart az áremelkedés a Duna House elemzése szerint.

Felpörgött az építőipar
2019. szeptember 13.

Júliusban az építőipari termelés 32,9 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Az épületek építése változatlan áron számolva 32,2 százalékkal, az egyéb építményeké 34,1 százalékkal nőtt.

Minden pénzünket elviheti a végrehajtó?
2019. szeptember 13.

A végrehajtás célja, hogy a jogosult követeléséhez minél előbb, az állami kényszerítőeszközök igénybe vételével, hozzájuthasson, ugyanakkor ez nem járhat az adós életének ellehetetlenítésével.