Eltörölnék a tevékenységre jellemző keresetet


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A tevékenységre jellemző kereset szerinti adó- és járulékfizetési szabályokat 2010. január 1-től kell alkalmazni. A szabályozást több szervezet is kifogásolta az Alkotmánybíróság előtt, a testület azonban még nem tűzte napirendre az indítványokat. Két parlamenti képviselő önálló indítványként javasolja egyes adó- és járulékszabályok módosítását. A benyújtott törvényjavaslat a tevékenységre jellemző kereset szerinti adó- és járulékfizetés eltörlését javasolja.

Gyenes Géza és Nyikos László (Jobbik) képviselők önálló indítványa értelmében társadalombiztosítási járulékot a társas vállalkozó és egyéni vállalkozók is a tényleges járulékalapot képező jövedelem után, de legalább a minimálbér alapulvételével fizetnék meg. Ha a járulékfizetési kötelezettség nem áll fenn egy teljes naptári hónapon át, egy naptári napra az előzőek szerinti összeg harmincad részét kell figyelembe venni. A tervezett módosítások visszamenőlegesen, 2010. január 1-től lépnének hatályba.

A tervezet szerint amennyiben a törvény hatálybalépését megelőzően a tevékenységre jellemző kereset megállapításához kötődően az adóhatóság bírságot, késedelmi kamatot szabott ki, azt az a jegybanki alapkamat kétszeresével növelt összegben, 30 napon belül köteles visszafizetni. A folyamatban lévő, tevékenységre jellemző kereset megállapításával kapcsolatos ellenőrzéseket a törvény hatálybalépését követ ő 8 napon belül, jogkövetkezmény megállapítása nélkül le kell zárni.

A törvényjavaslat indokolásában az előterjesztők kifejtik, hogy az Országgyűlés 2010. január 01-i hatállyal – a szakmai és vállalkozói szervezetek ellenvéleménye ellenére – az egyéni és társas vállalkozások adó- és járulékfizetésének szabályozása területén megalkotta a tevékenységre jellemző kereset (piaci kereset) fogalmát, mellyel jelentős mértékű jogbizonytalanságot teremtett több százezer egyéni és társas vállalkozásnak, egyben visszaélésszerű joggyakorlás lehetőségét teremtette meg az adóhatóság számára. Ezért szükséges az erre vonatkozó szabályozás hatályon kívül helyezése.

A piaci kereset alapú közteherviselés önadózással való párosítása a jelen szabályozási környezetben azt eredményezheti, hogy az adózó az általa pontosan nem ismert, eleve bizonytalan összegű, vélelmezett jövedelem bevallására köteles, s ez a bevallásában feltüntetett összeg képezi az adófizetési kötelezettsége, illetve az adóellenőrzés alapját.

Forrás: A törvényjavslat szövege


Kapcsolódó cikkek

2024. július 12.

Tizenegy százalékkal nőtt az utasbiztosítások száma az idén

Jelentős, két számjegyű növekedés látható az utasbiztosításoknál az idén – közölte a K&H. A pénzintézet az egy évvel korábbinál 11 százalékkal több szerződést kötött január és június közepe között. Egyre többen a mobilbankon keresztül biztosítják az utazásukat, hiszen az idén eddig a kötések 37 százaléka történt okostelefonon, szemben a tavalyi 28 százalékkal.

2024. július 12.

KSH: az ipari termelés 5,2 százalékkal csökkent májusban

Májusban az ipari termelés volumene 5,2, munkanaphatástól megtisztítva 4,9 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól – erősítette meg pénteken kiadott második becslésében a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).