Titkosak a cégtagok, tisztségviselők lakcímadatai


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az idén már nem szerepelnek az ingyenes cégjegyzékben és a cégközlönyben a tagok és a képviselők lakcímadatai. A nyilvántartásban továbbra is szerepelnek, de nem tekintheti meg bárki korlátozás nélkül.

A lakcímadatok továbbra is a cégjegyzék részét képezik, így a képviselők, a tagok, a felügyelőbizottsági tagok, a könyvvizsgálók, tekintetében továbbra is rögzítik ezeket az adatokat. A lakóhely megismerésének módja vált differenciálttá. A közfeladatot ellátó szervezetek (bíróság, ügyészség, nyomozó hatóság, más közigazgatási szerv) a feladataik teljesítése érdekében, erre irányuló külön kérelem nélkül, továbbra is automatikusan megismerhetik a lakcímadatokat, teljesen ingyenesen és elektronikus úton is lekérdezhetik azokat.

Más személyeknek ellenben kizárólag a törvényben biztosított jogaik gyakorlása vagy törvényes érdekeik védelmében és csak külön kérelem alapján adnak felvilágosítást a cégtulajdonosok, ügyvezetők, vagy a könyvvizsgáló, felügyelőbizottsági tag lakcíméről. Ez azt jelenti a gyakorlatban, hogy, ha valaki egy cégkivonatot kér a céginformációs szolgálattól, a kiadott, lekért cégkivonat külön kérelem hiányában nem tartalmazza a bejegyzett személyek lakóhelyét. Ha a kérelmező nem tud törvényes jogcímet megjelölni arra vonatkozóan, hogy miért van szüksége az adatokra, akkor csak az érintett személy hozzájárulása alapján lehet a lakcímet kiadni. Ezt a hozzájárulást azonban a kérelemhez csatolni kell.

A céginformációs szolgálat úgy rögzíti a lekérdezéssel összefüggő adatokat, hogy a célhoz kötött felhasználás ellenőrizhető legyen. Az ezzel ellentétes céginformáció-kérés és adatfelhasználás jogkövetkezményeit az információt kérő viseli. Ha valaki a kérelmében megjelöli a lakóhely megismeréséhez való jogát alátámasztó, törvényben rögzített jogcímet, akkor az információt, azaz a lakcímadatot kötelező kiadni. A kérelemben foglaltakat nem ellenőrzik. Az adatszolgáltatás időpontjának, jogcímének, a kért adathalmaz és a kérelmezőre vonatkozó információnak a rögzítése lehetőséget teremt arra, hogy a „lekérdezett” személy utóbb felléphessen az esetleg rosszhiszemű adatfelhasználóval szemben. Az adatszolgáltatást követő 5 évig ugyanis bármikor megismerheti, megtudhatja, hogy a lakcímadatait lekérték.

Az ingyenes céginformációs szolgáltatás (www.e-cegjegyzek.hu) már egyáltalán nem biztosítja a lakóhely megismerhetőségét, azaz az ingyenes internetes felületen egyáltalán nem lehet a lakcímadatokat beszerezni. Ebben a rendszerben nincs lehetőség külön kérelem benyújtására, törvényes jogcímet tanúsító okirat bemutatására, vagy az érintett hozzájárulásának igazolására. Az elektronikusan megjelenő Cégközlönyben (www.cegkozlony.hu) közzétett végzések sem tartalmazzák a lakóhelyre vonatkozó adatokat.


Kapcsolódó cikkek

2024. július 24.

Bérlés vagy lakásvásárlás?

A felsőoktatási felvételi ponthatárok kihirdetése után időnként felmerül a lakásvásárlás kérdése; az ingatlan.com elemzése szerint a megfelelő önrésszel rendelkező családoknak vagy fiataloknak érdemes mérlegelniük, hogy a bérlés helyett inkább vásároljanak egy garzonlakást.

2024. július 23.

Kamatot vágott a jegybank

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa 25 bázisponttal 6,75 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben vitte lejjebb.