Idén velünk maradhat a tíz százalék feletti infláció


A májusi infláció biztosan 10 százalék feletti értéket mutat majd, de az éves átlag is két számjegyű lehet – derül ki a Világgazdaság által megkérdezett elemzők konszenzusából.

10,4 százalékos áremelkedésre számítanak az elemzők májusra, míg az idei év egészére 10, a jövő évben 6,7 százalékos áremelkedést prognosztizálnak. Míg a 2022-es adatokban 0,5 és 1 százalék volt a különbség a legalacsonyabb és legmagasabb érték között, a 2023-asnál már nagyobb a szórás, ott 3,2 százalék – olvasható a Világgazdaság cikkében.

Suppan Gergely, a Magyar Bankholding vezető elemzője szerint az élelmiszerek piacán folytatódnak az átárazások, a búzaárak robbanása miatt a következő hónapokban tovább emelkedik a liszt ára, ami ugyan a kiskereskedelemben nem jelenik meg, de a teljes sütőipart érinti, ezért nyáron tovább fognak drágulni a pékáruk is.Kapcsolódó cikkek

2022. június 24.

Jobban drágultak az albérletek vidéken, mint Budapesten

Budapesten átlagosan 7,5 százalékkal nőttek az albérletárak egy év alatt, de a nagyobb vidéki városokban még ezt is meghaladta az emelkedés üteme. Az Otthon Centrum legfrissebb mérései szerint a budapesti VI. kerületben már negyedmillióhoz közelít az albérletár átlag értéke. Továbbra is a nagyobb panelek a legolcsóbb bérlemények – olvasható a cég közleményében.

2022. június 24.

A kartellezés, a rajtaütés és a versenyjogi compliance

A versenyjogi compliance egyre ismertebb a jogászok, ügyvédek, cégvezetők körében, ennek ellenére sok vállalkozás akkor találkozik először ezzel a kifejezéssel a gyakorlatban, amikor a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) már megindította versenyfelügyeleti eljárását. Különösen így van ez akkor, amikor a GVH kartellt gyanít és a vizsgálók váratlanul megjelennek a vállalkozásoknál. Ilyen nem várt esetben is érdemes együttműködni a GVH-val. Dr. Péli-Bencze Márkot, a Gazdasági Versenyhivatal Felderítő Irodájának vezetőjét kérdeztük.