Ismét van infláció


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Márciusban 0,1 százalékkal emelkedett az árszínvonal, az év végére az infláció 2 százalék körüli szintre emelkedik.


A fogyasztói árak márciusban 0,1 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit, februárhoz képest pedig átlagosan 0,2 százalékkal emelkedtek – közölte honlapján  a KSH. A maginfláció szezonálisan kiigazított értéke márciusban 0,1 százalék volt az előző hónaphoz, és 2,7 százalék az előző év azonos időszakához képest. Februárban éves összevetésben nem nőtt az árszínvonal.

Éves összevetésben az élelmiszerárak 0,1 százalékkal csökkentek. Ezen belül a liszt ára 19,2 százalékkal, az étolajé 14,8 százalékkal, a cukoré 13,7 százalékkal, a tojás 10,8 százalékkal, az idényáras élelmiszereké 4,0, a kenyéré pedig 3,3 százalékkal csökkent. Drágult viszont a sajt 10,6 százalékkal, a tej pedig 11 százalékkal.
A legnagyobb mértékben, 7,9 százalékkal a szeszes italok, dohányáruk ára nőtt a dohánytermékek árának 18,1 százalékos emelkedése miatt, míg a szeszes italok ára alig változott.

A szolgáltatások 1,8 százalékkal drágultak tavaly március óta, ezen belül a víz- és a csatornadíj átlagosan 11, a helyi tömegközlekedésé 6,8 százalékkal csökkent. A lakás karbantartása viszont 4,1 százalékkal kerül többe, a távolsági utazás 7,5 százalékkal, a vidéki taxi 8,3 százalékkal, a színházjegy 6,3, az oktatási szolgáltatás 3,1 százalékkal drágult.

                Új zálogjogi szabályok és a hitelbiztosítéki nyilvántartás
               

                    Bármilyen ingóságon fennálló követelés csak a hitelbiztosítéki nyilvántartásba való bejegyzéssel zálogosítható el. Az új Ptk. kiemeli, hogy ebbe a nyilvántartásba kell bejegyezni a tulajdonjog fenntartásával történő eladást, a lízing- továbbá a faktoring szerződéseket is.

               

                    Értesüljön az új szabályokról, tegye fel kérdéseit szakértő előadóinknak, Dr. Parti Tamásnak, a Budapesti Közjegyzői Kamara elnökének és Dr. Gárdos Péter ügyvédnek. Jöjjön el 2014. április 15-én szakmai konferenciánkra!

               

                    Helyszín: Best Western Hotel Hungária, 1074 Budapest Rákóczi út 90.

               

                    Bővebb információk és jelentkezés itt

           

Az üzemanyagok ára 3,6 százalékkal csökkent, a ruházkodási cikkekért 0,4, a tartós fogyasztási cikkekért 0,2 százalékkal kellett kevesebbet fizetni.

A háztartási energia ára csökkent a legnagyobb mértékben, 10 százalékkal; ezen belül a távfűtésért 11,4, az elektromos energiáért és a vezetékes gázért 11,1 százalékkal kellett kevesebbet fizetni 2013. márciushoz viszonyítva.

Továbbra is a vártnál alacsonyabb az infláció, de az árszínvonal-emelkedés az év végére 2 százalék körüli lesz – nyilatkozták az MTI által megkérdezett elemzők.

(Forrás: Adó Online, MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. július 23.

Kamatot vágott a jegybank

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa 25 bázisponttal 6,75 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben vitte lejjebb.

2024. július 23.

Hatályba lépett az Ecodesign Keretrendelet – új szabályok a termékek fenntarthatóságának növeléséért

Július 18-án hatályba lépett az Ecodesign Keretrendelet az Európai Unióban, lehetővé téve azon kötelező környezetvédelmi szempontok előírását, amelyeket az uniós piacra kerülő termékek tervezésekor figyelembe kell venni. A Keretrendelet célja, hogy lényegesen javítsa az uniós piacon forgalmazott termékek körforgásos jellegét, energiahatékonyságát és más fenntarthatósági tulajdonságait. Dránovits Dóra és Horváth Fanny, a DLA Piper Hungary szakértői összefoglalták a rendelet főbb intézkedéseit.

2024. július 22.

Lendületet vett az ingatlanpiac

A hazai ingatlanpiacon a Duna House (DH) becslése szerint az első félév 61 646 adásvétellel zárult, ami 40 százalékos emelkedés a tavalyi év azonos időszakához képest.