Júliustól a takarékok is gyorsan utalnak


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A takarékszövetkezeti szektorban is felgyorsul a pénzforgalom júliustól, amikor a banki forintátutalásoknál elindul a napon belüli jóváírás rendszere.


Míg a bankok között elektronikusan benyújtott megbízások nyomán 4 óra alatt kerül majd át a pénz egyik számláról a másikra a jelenleg szokványos másnapi jóváírás helyett, a takarékok közötti belső fizetési forgalom még a bankok közöttinél is gyorsabb lesz.

A júliusban induló új rendszerben a bankok – igazodva a központi elszámolóházi funkciót betöltő Giro Zrt.-hez – naponta ötször összesítik és küldik be a központi elszámolóházba a fizetési megbízásokat. A 114 takarék és 3 bank külső fizetési forgalmát ellátó TakarékBanknak viszont ahhoz, hogy zökkenőmentesen igazodjon az új rendszerhez, gyakrabban kell ugyanezt megtennie. „A napon belüli átutalások rendszerének indulásával a Takarékbank legalább tízszer vezeti majd össze a beérkező fizetési megbízásokat” – hangsúlyozta Mezei László, a TakarékBank fizetési forgalom szakterület igazgatója. A szakember szerint a banki piacon ez lesz a leggyorsabb fizetési forgalom két önálló pénzintézet között.


Kapcsolódó cikkek

2024. július 22.

Lendületet vett az ingatlanpiac

A hazai ingatlanpiacon a Duna House (DH) becslése szerint az első félév 61 646 adásvétellel zárult, ami 40 százalékos emelkedés a tavalyi év azonos időszakához képest.

2024. július 22.

Online személyi kölcsönök: kisebb hiányosságokkal, de megfelelően tájékoztatnak a hitelintézetek

Az MNB témavizsgálata hat hitelintézet online személyi kölcsön igénylése kapcsán az ügyfél-tájékoztatási gyakorlatot tekintette át. Bár jelentős jogsértés nem merült fel, az MNB a kisebb hiányosságok megszüntetéséért, s az átláthatóbb tájékoztatásért több intézkedést is hozott. A feltárt problémák miatt kiszabott 6,6 millió forint bírság mellett a felügyelet figyelemmel követi a hiányosságok kijavítását is – olvasható a jegybank honlapján megjelent közleményben.