Katonai korrupció: a mérsékelt sávban


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Legalább 20 milliárd dollárral növeli évente a világ katonai kiadásait a védelmi ágazatot jellemző korrupció – derül ki a Transparency International legújabb jelentéséből. Az InfoTandem heti infografikája azt is megmutatja, hogy az efféle korrupciónak való kitettsége alapján Magyarország a mérsékelt kockázatú sávba került.


Hetvenhét mutató részletes elemzésén alapul a Transparency International (TI) új korrupciós indikátora, amely ezúttal a hadiszektorra koncentrál. A szervezet londoni központjában első körben 82 ország esetében számolták ki az úgynevezett Védelmi Korrupciós Indexet. Erős és reprezentatív mezőnyről van szó, hiszen ezen országokhoz köthető a világ 2011-es katonai kiadásainak 94 százaléka, összesen mintegy 1600 milliárd dollár. A TI kalkulációi szerint e gigantikus summából évente minimum 20 milliárd dollárt emészt fel a korrupció.

A rizikó persze igencsak eltérő mértékű. Az említett index alapján a szereplőket hét sávba sorolták, amelyek a korrupciós kockázat különböző szintjeit jelölik, a nagyon alacsonytól (A) egészen a kritikusig (F). A „nagy kockázatú” derékhadat, amelybe a vizsgált országok 36 százaléka tartozik, a differenciáltabb végeredmény érdekében kettébontották D+ és D- szekcióra.

A kockázati szinteket annak alapján határozták meg, hogy az egyes országokban mekkora a korrupció tényleges bekövetkezésének a veszélye, illetve a polgárok milyen gyakran szembesülnek vele. A 77 különböző részindikátor a védelmi politikától és kiadásoktól kezdve az ágazat személyi állományán és működésén át a védelmi beszerzésekig terjed. Az összesítések szerint a megfigyelt államok mindössze 15 százaléka ellenőrzi hatékonyan a védelmi politikát, ami pazarláshoz vezet, ráadásul teret ad a biztonsági fenyegetéseknek.

Nagyon alacsony rizikót mindössze két országnál tapasztaltak az elemzők: Ausztrália és Németország valóban hatékony korrupcióellenes eszközöket tud felmutatni. Náluk a védelmi politika parlamenti kontrollja szoros, az iparággal szemben szigorúak a megfelelőségi követelmények, s a titkosszolgálatokat is következetesen ellenőrzik. Viszonylag alacsony a rizikószint több fejlett európai országban (Nagy-Britannia, Ausztria, Svédország) és az Egyesült Államokban is.

A pólus másik végén, a kritikus kockázati sávban, kilenc államot találunk, köztük például Algériát, Egyiptom, Líbiát és Szíriát. E körben a korrupció elleni fellépés legalapvetőbb intézményei is hiányoznak. Valamivel jobb a helyzet, de még mindig nagyon nagy a kockázat egy sor afrikai és ázsiai országban.

A két részre bontott, nagy kockázatú mezőny 30 tagja közt már szép számmal találunk európai szereplőket. Szerbia, Ukrajna, Oroszország és Törökország mellett ide tartozik például az EU-tag Ciprus is. A többséget azonban az ázsiai (India, Kína, Malajzia, Thaiföld, Szingapúr) és az afrikai kontinensen (Kenya, Kuvait, Dél-Afrika, Egyesült Arab Emirátusok, Tanzánia) található országok adják.

Magyarország, a közép- és kelet-európai uniós tagokkal együtt, a mérsékelt kockázatúak 16-os mezőnyének a tagja. Szintén ide soroltak be több dél-amerikai államot, ugyanakkor e klubba tartoznak például a franciák, a görögök, az olaszok, a spanyolok, valamint a japánok is.

Hazánk kedvezőnek mondható besorolása a viszonylag széleskörű kontrollnak köszönhető. A TI szakértői szerint az Országgyűlés illetékes bizottsága érdemben ellenőrzi a védelmi politikát, a honvédség büdzséje is ismert, ugyanakkor az már nem teljesen átlátható, pontosan mire költik az erre szánt pénzt. Ennek egyik oka a titkosítás; az efféle honvédségi beszerzések célszerűségi ellenőrzése nem megoldott. A szervezet azt is sérelmezi, hogy a potenciális beszállítóknál nem számít kizáró oknak a korábbi korrupciós érintettség. Utalnak például a Gripen repülőgépek beszerzésére, amelyet több uniós tagországban is botrány övez, Magyarország mégsem indít vizsgálatot. A TI hazánkban tovább erősítené a védelmi ágazat parlamenti ellenőrzését, s a titkos katonai beszerzések visszaszorítását sürgeti.


Kapcsolódó cikkek

2023. december 1.

Több mint száz adventi programmal készültek a Tourinformok

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) felhívására 41 Tourinform iroda csatlakozott ahhoz a kezdeményezéshez, amelyben a négy adventi hétvégén 114 programmal várják az érdeklődőket – közölte az MTÜ pénteken.

2023. december 1.

Idén csaknem 400 online piacteres csalásról érkezett bejelentés

Az utóbbi időben elszaporodtak azok az adathalász támadások, amik az online piactereken hirdetőket veszik célba, idén már csaknem 400 online piacteres csalásról érkezett bejelentés a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézetéhez.

2023. december 1.

Lassuló növekedést mutat a novemberi beszerzésimenedzser-index

A beszerzésimenedzser-index (BMI) szezonálisan kiigazított novemberi értéke: 52,2. A válaszadók az előző hónaphoz képest lassuló növekedésről és stagnáláshoz hasonló folyamatokról számoltak be – közölte pénteken a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT).