Keddtől fizetik az előleget


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A legélelmesebb nyertes pályázóknak már a jövő hét első felétől utalják az előleget – értesült a Világgazdaság. Fontos információ az is, hogy a legtöbb érintettnek a következő napokban postázzák a tájékoztató leveleket a megnövelt, 40 százalékos előleg felvételének lehetőségéről.

Előzetes becslések szerint több ezer kedvezményezettet érinthet ez a döntés, és az így kifizetésre kerülő összeg rövid távon elérheti 100-150 milliárd forintot.
A pénzpiaci válság hatásainak és a kedvezményezett projektgazdák terheinek csökkentése érdekében decemberben döntött a kormány az európai uniós támogatások folyósításának felgyorsításáról. Ennek része az előleg összegének megemelése, hogy a kedvezményezettek mielőbb elkezdhessék és sikerrel be is fejezhessék projektjüket – tájékoztatta lapunkat a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ).

A megemelt előleg összege a projekt megítélt támogatásának maximum 40 százaléka, legfeljebb 300 millió forint lehet; a pénzpiaci válság által leginkább érintett szektorokból pályázó vállalkozások vehetik igénybe. Az Új Magyarország fejlesztési terv (ÚMFT) konkrét kiírásai közül ebbe a körbe tartoznak a Gazdaságfejlesztési operatív programnak (GOP), a Közép-Magyarország operatív program (KMOP) 1-es (tudásalapú gazdaság) prioritásának és a többi Regionális operatív program (rop) gazdaságfejlesztési, illetve turisztikai célú prioritásainak, valamint a Társadalmi megújulás operatív programnak (TÁMOP) munkahelyi képzést támogató kiírásai. Ráadásul ezeknél a programoknál a már hatályos támogatási szerződéssel rendelkező és az új szerződő projektgazdákat egyaránt érintheti a magasabb előleg lehetősége, és azt igényelni kell.
A GOP és a KMOP nyertesei közül a lehetőség azoknak is adott, akik korábban már hívtak le előleget – tudtuk meg Gáspár Bencétől, a Magyar Gazdaságfejlesztési Központ (MAG Zrt.) főosztályvezetőjétől. A legnagyobb pályázói körrel kapcsolatban álló közreműködő szervezet illetékese ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy ez utóbbi esetben csak akkor van értelme az újabb beadványnak, ha a projektgazda korábbi elszámolásai és előlegei együttesen nem érték el a támogatási szerződésben meghatározott maximális mértéket. Fontos újdonság az is, hogy az egyszeri elszámolással kezelt pályázatoknál, így például a mikro- és kisvállalkozások technológiai fejlesztését támogató, automatikus GOP 2.1.1/A jelű kiírásnál mostantól ugyancsak lehet előleget igényelni.

A GOP-ban 2007 eleje óta kb. 4100 projektnek van hatályos szerződése. Elvileg valamennyiőjükre vonatkozik az előlegnövelő döntés, amennyiben a projektgazda még nem adta be a záró elszámolást. Eddig mintegy hatszázan zárták le a projektjüket, így legalább 3500 nyertes pályázó számíthat levélre vagy a hír hallatára gyorsan megigényelt előleg átutalására a közeli napokban.

Forrás: Világgazdaság Online


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 29.

Iskolakezdéskor érdemes a zsebpénzkérdést is átgondolni – online megoldás is akad

Az iskolakezdéssel együtt érdemes az új tanévre szóló kiadásokat a diákoknak megtervezni, lehetőleg a szülőkkel közösen. Érdemes ösztönözni a gyerekeket arra, hogy a zsebpénzükből megmaradt összeget tegyék félre jövőbeni célokra, készpénz helyett pedig környezetbarát, biztonságosabb elektromos megoldásokat használjanak. Ebben segíthetnek a különféle okoseszközök, azokon keresztül pedig például a Google Pay vagy az Apple Pay applikáció.

2023. szeptember 29.

A Duna Takarék Bank is csatlakozott az MBH Csoporthoz

Lezárult a Duna Takarék Bank Zrt. 98,46%-os közvetlen részesedésének megvásárlása. A győri központú pénzintézet ezentúl az MBH Bank Nyrt. 98,46%-os közvetlen tulajdonát képezi – tette közzé az MBH Bank Nyrt. a Budapesti Értéktőzsde honlapján. Az ügylet a Magyar Nemzeti Bank szeptember 15-i engedélye alapján, a mai napon sikeresen megvalósult.

2023. szeptember 29.

Októberben lesz az idei Közbeszerzési Expó

A Közbeszerzési Hatóság október 19-én ismét megrendezi Közbeszerzési Expó nevű átfogó szakmai rendezvényét a közbeszerzési piac legfontosabb szereplői számára; a fórumon célzott kerekasztal-beszélgetések során vitatják meg a résztvevők a közbeszerzésekkel kapcsolatos legfontosabb aktualitásokat és szakmai kérdéseket, emellett számos szervezet kiállítói standdal is kitelepül – tájékoztatta a Közbeszerzési Hatóság szerdán.