Krízis-üzemmódban a cégek: fontosabb a költségcsökkentés, mint a piaci részesedés


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A vállalati működési és üzletviteli költségek hónapról hónapra csak növekednek. Ez a jelenség már folyamatosnak és állandónak tekithető. A kiadások növekedésére a legnagyobb hatást az energia, a gáz, a fémek és más nyersanyagok árának emelkedése gyakorolja, mivel ezek a gyártási és szolgáltatási folyamatok alapját képezik. Az egyes költségkategóriák növekedése dominóként váltja ki más kategóriák növekedését, ha például nő a logisztikai szolgáltatások költsége, akkor az előbb-utóbb a teljes ellátási lánc, még a hulladékgazdálkodás költségeit is növelni fogja.

A folyamatos drágulást szinte már minden cég igyekszik valamilyen intézkedéssel, megszorítással kezelni, azonban általában ez a létszámleépítésnél és a marketingbüdzsé megnyirbálásánál nem jut tovább. A több mint 40 országban működő Expense Reduction Analysts költségoptimalizáló tanácsadó cég legfrissebb kutatása szerint a vállalatok tanultak a 2008-as válságból, mégsem tették meg a megfelelő lépéseket: a válaszadók 80%-a sajnálja, hogy anno nem készült fel időben a válságra. A sajnálat ellenére viszont most sem mondható felkészültnek a legtöbb vállalat: 81% szerint a következő 24 hónapban a költségoptimalizálás lesz a legkritikusabb, működést befolyásoló tényező.

Az elemző elmondta: „a vállalatok pénzügyi prioritásai jelentősen megváltoztak az elmúlt időszakban. Költségek, költségek, költségek. Minden korábbi prioritást kezd beelőzni a költségelemzés, még a kevésbé árérzékeny cégek esetében is. Minden gazdasági elemzés az irányba mutat, hogy 2023 a stagnálás éve lesz – vagyis a gazdasági növekedés még mélyebbre fog esni, míg a termelői árindex tovább nő. Mindez tovább gerjeszti az inflációt. A költségek növekedése középtávon is erősen érezhető lesz életünkben. Nagyon sok iparágban a jelenlegi költségnövekedést még tovább tudják hárítani a cégek az ügyfelekre, de ez egy idő után már nem fog menni a fizetőképes kereslet hiánya miatt. A beruházások és fejlesztések visszafogása megkezdődött, a következő lépés a cégek beszállítói szerződéseinek felülvizsgálata lesz.”

A pénzügyi szakemberek szerint az előttünk álló években azok a vállalatok élhetnek túl és kerülhetnek az iparáguk élére, amelyek okosan bánnak a költségeikkel, miközben maximálják a hatékonyságot és a munkaerő-megtartást.

Forrás: Expense Reduction Analysts sajtóközleménye


Kapcsolódó cikkek

2023. december 5.

A Mol adásvételi szerződést írt alá a Waberer’s 15 százalékának megvásárlására

A Mol a Waberer’s 15 százalékos tulajdonrészének megvásárlásáról írt alá megállapodást az Indotek Grouppal. A Mol és a Waberer’s a tranzakcióval egy időben stratégiai együttműködési megállapodást kötött, amellyel szorosabbra fűzik üzleti együttműködésüket a komplex logisztikai szolgáltatások, az alternatív üzemanyagok, az energiahatékonysági fejlesztések és a zöld energiaátmenet területén – jelentette be keddi közleményében a budapesti tőzsdén jegyzett olajipari nagyvállalat.

2023. december 5.

A szálláshelyeken először a szilveszter telítődik, majd a karácsony

Már dübörögnek a szilveszteri foglalások, és a karácsonyi napokra is megindult a kereslet. A trend ugyanaz, mint a korábbi években, vagyis elsőként a szilveszter telítődik, majd a karácsony, utána pedig a két ünnep közötti napok – közölte aktuális foglalási adatai alapján a Szallas.hu.