KSH: 5,2 százalékkal csökkent az ipari termelés


Májusban az ipari termelés volumene 5,2, munkanaphatástól megtisztítva 4,9 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. 2024. májusban az export euróban számított értéke 8,8, míg az importé 9,0 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakitól.

KSH: 1,1 milliárd euró volt a termék-külkereskedelmi többlet májusban

2024. májusban az export euróban számított értéke 8,8, míg az importé 9,0 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakitól. A termék-külkereskedelmi egyenleg 73 millió euróval romlott – közölte az első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken.

Az előző hónaphoz viszonyítva a külkereskedelmi termékforgalom szintje az exportoldalon 5,0, az importoldalon 0,2 százalékkal csökkent. Májusban a kivitel értéke 11,9 milliárd eurót (4618 milliárd forintot), a behozatalé 10,8 milliárd eurót (4174 milliárd forintot) tett ki. A termék-külkereskedelmi egyenleg 1,1 milliárd euró (444 milliárd forint) volt.

A kivitel 76, a behozatal 72 százalékát az EU tagállamaival (EU27_2020) bonyolította le Magyarország. A külkereskedelmi termékforgalom májusi részletes adatait augusztus 1-jén közli második becslése alapján a KSH.

KSH: 5,2 százalékkal csökkent az ipari termelés

Májusban az ipari termelés volumene 5,2, munkanaphatástól megtisztítva 4,9 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. 2024 áprilisához mérten 1,1 százalékkal mérséklődött az ipari kibocsátás a szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján  – jelentette pénteken első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A feldolgozóipari alágak többségében csökkent a termelés volumene az előző év azonos hónapjához viszonyítva. A legnagyobb súlyú alágak közül a járműgyártásban, a villamos berendezés gyártásában, valamint a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásában visszaesés következett be, míg az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása nőtt.

Az ipari termelés az év első öt hónapjában 2,4 százalékkal kisebb volt, mint 2023 azonos időszakában. Az ipari termelés  májusi részletes adatait július 12-én teszi közzé második becslése alapján a KSH.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. július 12.

Tizenegy százalékkal nőtt az utasbiztosítások száma az idén

Jelentős, két számjegyű növekedés látható az utasbiztosításoknál az idén – közölte a K&H. A pénzintézet az egy évvel korábbinál 11 százalékkal több szerződést kötött január és június közepe között. Egyre többen a mobilbankon keresztül biztosítják az utazásukat, hiszen az idén eddig a kötések 37 százaléka történt okostelefonon, szemben a tavalyi 28 százalékkal.

2024. július 12.

KSH: az ipari termelés 5,2 százalékkal csökkent májusban

Májusban az ipari termelés volumene 5,2, munkanaphatástól megtisztítva 4,9 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól – erősítette meg pénteken kiadott második becslésében a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).