Még mindig sok változó kamatozású jelzáloghitel van


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Még mindig jelentős a változó kamatozású jelzáloghitelek száma, ezért a hitelintézetek ismét felhívják az ügyfelek figyelmet ennek kockázatra, és javaslatot tesznek az átváltásra fix kamatozású termékre – mondta Binder István, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) felügyeleti szóvivője hétfőn az M1 aktuális csatornán.

Magyarországon 85-90 ezer darab változó kamatozású jelzáloghitel van, ami 550-600 milliárd forint hitelt jelent ismertetése szerint.

Az MNB felügyeleti szóvivője részletezte, hogy a bankok kiszámítják a törlesztési feltételeket fix kamatozás mellett, és az ajánlat átgondolásra az ügyfélnek 30 nap áll rendelkezésére.

Binder István hangsúlyozta, hogy a fix kamatozás választása nem minősül új hitelszerződésnek, szerződésmódosításról van szó, így maximum annak költségét számíthatják fel pénzintézetek.

Szerinte a kamatfixálási lehetőséget a moratórium alatt lévőknek is érdemes meggondolni, de figyelniük kell arra is, hogy ez a saját banknál egyszerű szerződésmódosítás, de, ha az ügyfél egy másik bankhoz menne át, és kiváltaná a hitelét, az új hitelszerződést jelent, amely kikerül a törlesztési moratórium hatálya alól.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek