Nőtt a Zwack árbevétele, míg nyeresége csökkent üzleti évének első felében


A Zwack Unicum Nyrt. üzleti évének első felében, április-szeptemberben 10,3 milliárd forint nettó árbevételt ért el, 2,4 százalékkal többet az előző év azonos időszakához képest; adózott eredménye 1,2 milliárd forint volt, ami 36,7 százalékos csökkenés éves szinten – közölte a társaság a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön.

A jelentés szerint az első hat hónapban bár az árbevétel szolid mértékben emelkedett, az értékesítési volumen 6,1 százalékkal csökkent. Elsősorban a nagykereskedelmi csatornában tapasztalták a visszaesést. Ebben részben az is szerepet játszott, hogy 2022. július 1-től a társaság rendkívüli évközi áremelést hajtott végre, aminek következtében a bázis üzleti év első negyedévében a nagykereskedelmi partnereik több hónapra elegendő készletet halmoztak fel.

Ugyanakkor jelezték, a kiskereskedelmi csatornákban 0,5 százalékos volt a volumen növekedés a vizsgált időszakban. A belföldi termékértékesítés nettó árbevétele 307 millió forinttal, 3,6 százalékkal magasabb volt, mint az előző üzleti év első fél évében. Az exportra értékesített termékek árbevétele 1,04 milliárd forintot tett ki, amely 15 százalékos csökkenés éves összevetésben. A nagyobb export piacaik közül Németországban (34 százalékkal) és Romániában (18 százalékkal) csökkent a forgalom.

A Zwack Unicum Nyrt. a magyar égetett szeszesital piac legnagyobb szereplője. Mivel a társaság értékesítésből származó bevételének közel 90 százaléka a magyarországi piacról származik, ezért a gazdálkodást alapvetően határozza meg a belföldi kereslet alakulása.

A cég elsődleges tevékenységi köre a márkázott szeszesitalgyártás és értékesítés a prémium és minőségi termékkörben. Belföldön a Zwack Unicum Nyrt. elsődleges célja megtartani a piacvezető szerepet az égetett szeszesital piacon. Az export tevékenységgel összefüggő célkitűzésük, hogy az exportból származó bevétel aránya a jelenlegi 11-ről 15 százalékra emelkedjen a következő három évben.

A Zwack Unicum részvényeivel a BÉT prémium kategóriájában kereskednek. A részvény csütörtökön 17 900 forinton zárt, az elmúlt egy évben a legalacsonyabb árfolyama 16 000 forint, a legmagasabb 19 500 forint volt.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. július 23.

Kamatot vágott a jegybank

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa 25 bázisponttal 6,75 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben vitte lejjebb.

2024. július 23.

Hatályba lépett az Ecodesign Keretrendelet – új szabályok a termékek fenntarthatóságának növeléséért

Július 18-án hatályba lépett az Ecodesign Keretrendelet az Európai Unióban, lehetővé téve azon kötelező környezetvédelmi szempontok előírását, amelyeket az uniós piacra kerülő termékek tervezésekor figyelembe kell venni. A Keretrendelet célja, hogy lényegesen javítsa az uniós piacon forgalmazott termékek körforgásos jellegét, energiahatékonyságát és más fenntarthatósági tulajdonságait. Dránovits Dóra és Horváth Fanny, a DLA Piper Hungary szakértői összefoglalták a rendelet főbb intézkedéseit.

2024. július 22.

Lendületet vett az ingatlanpiac

A hazai ingatlanpiacon a Duna House (DH) becslése szerint az első félév 61 646 adásvétellel zárult, ami 40 százalékos emelkedés a tavalyi év azonos időszakához képest.