Nőtt a Zwack árbevétele, míg nyeresége csökkent üzleti évének első felében


A Zwack Unicum Nyrt. üzleti évének első felében, április-szeptemberben 10,3 milliárd forint nettó árbevételt ért el, 2,4 százalékkal többet az előző év azonos időszakához képest; adózott eredménye 1,2 milliárd forint volt, ami 36,7 százalékos csökkenés éves szinten – közölte a társaság a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön.

A jelentés szerint az első hat hónapban bár az árbevétel szolid mértékben emelkedett, az értékesítési volumen 6,1 százalékkal csökkent. Elsősorban a nagykereskedelmi csatornában tapasztalták a visszaesést. Ebben részben az is szerepet játszott, hogy 2022. július 1-től a társaság rendkívüli évközi áremelést hajtott végre, aminek következtében a bázis üzleti év első negyedévében a nagykereskedelmi partnereik több hónapra elegendő készletet halmoztak fel.

Ugyanakkor jelezték, a kiskereskedelmi csatornákban 0,5 százalékos volt a volumen növekedés a vizsgált időszakban. A belföldi termékértékesítés nettó árbevétele 307 millió forinttal, 3,6 százalékkal magasabb volt, mint az előző üzleti év első fél évében. Az exportra értékesített termékek árbevétele 1,04 milliárd forintot tett ki, amely 15 százalékos csökkenés éves összevetésben. A nagyobb export piacaik közül Németországban (34 százalékkal) és Romániában (18 százalékkal) csökkent a forgalom.

A Zwack Unicum Nyrt. a magyar égetett szeszesital piac legnagyobb szereplője. Mivel a társaság értékesítésből származó bevételének közel 90 százaléka a magyarországi piacról származik, ezért a gazdálkodást alapvetően határozza meg a belföldi kereslet alakulása.

A cég elsődleges tevékenységi köre a márkázott szeszesitalgyártás és értékesítés a prémium és minőségi termékkörben. Belföldön a Zwack Unicum Nyrt. elsődleges célja megtartani a piacvezető szerepet az égetett szeszesital piacon. Az export tevékenységgel összefüggő célkitűzésük, hogy az exportból származó bevétel aránya a jelenlegi 11-ről 15 százalékra emelkedjen a következő három évben.

A Zwack Unicum részvényeivel a BÉT prémium kategóriájában kereskednek. A részvény csütörtökön 17 900 forinton zárt, az elmúlt egy évben a legalacsonyabb árfolyama 16 000 forint, a legmagasabb 19 500 forint volt.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2023. december 7.

Közös adományozásra hív az Ökomenikus Segélyszervezet és a Mastercard

Az ügyfeleket bevonva indított közös adományozási programot az Ökumenikus Segélyszervezet támogatására az MBH Bank és a Mastercard. A karitatív kampány során minden bankkártyás vásárlás után gyarapodik az MBH Bank és a Mastercard által a segélyszervezetnek adományozott összeg. A jótékonysági kampány az idei ünnepi időszakban, december 4. és 31. között zajlik, az ügyfeleknek pedig nincs más teendőjük, mint használni Mastercard bankkártyájukat.

2023. december 7.

A kiber- és digitális technológiai kockázatok az üzleti vezetők rémálma

Az üzleti vezetők 37%-a szerint vállalatuk jelentősen kitett a kiberkockázatoknak – ez alig marad el az inflációs kockázatok mögött (39%) – míg a kockázatkezelési vezetők a kiberfenyegetéseket még az inflációnál is magasabbra rangsorolják. Ennek ellenére a megkérdezettek mindössze 10%-a használ fejlett prediktív elemzéseket a kockázatkezelési folyamatok innovációjára – derül ki a PwC 2023-as Global Risk Survey felméréséből, melyben több mint 3 900 üzleti vezető vett részt a kockázatkezelés, a megfelelőség és a belső audit területéről.

2023. december 7.

Átrendeződés az ingatlanpiacon: felértékelődtek a korszerű irodák

Megtörtént a fordulat, a Magyar Nemzeti Bank legfrissebb Kereskedelmiingatlan-piaci jelentése szerint a bérlők egyre inkább az alacsony üzemeltetési költségű, korszerű irodákat keresik, és ezt szem előtt tartva akár magasabb bérleti díjat is hajlandóak fizetni. A kereslet átrendeződése azoknak a property- és facility management cégeknek is kedvez, amelyek korszerű megoldásokkal, erős szakértői csapattal képesek magas színvonalú szolgáltatásokat biztosítani ügyfeleiknek. A siker egyik kulcsa a hatékony energiagazdálkodás.