Országos ellenőrzést indít a NÉBIH
Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
A vendéglátósok idén is számíthatnak a hatóság szezon előtti ellenőrzési kampányára.
A nyári szezonkezdet előtt országos ellenőrzést indít a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal – mondta a Nébih vendéglátás és étkeztetés felügyeleti osztályának vezetője az M1 aktuális csatornán szerdán.
Zoltai Anna elmondta: a hagyományos szezonális ellenőrzések kiterjednek a vendéglátó-ipari létesítményekre, az ott zajló tevékenységre, és az elkészített vagy forgalmazott élelmiszerekre. Az ellenőrök vizsgálják a higiéniát, az élelmiszerbiztonsági szabályok betartását – ez utóbbi esetében különösen nagy jelentősége van a hőkezelésnek vagy a hűtésnek – és figyelik a személyi higiéniát is – jelezte.
Tájékoztatott arról is, hogy évek óta nagy hangsúlyt fektetnek az élelmiszerek nyomon követhetőségének ellenőrzésére. Tapasztalataik szerint az igényes vendéglátóhelyeken nyomon követhetőek a felhasznált alapanyagok, élelmiszerek.
A vendéglátásban is kötelező a fogyasztókat figyelmeztetni az élelmiszerek allergiát okozó jellemzőire – közölte Zoltai Anna.
A tavalyi, két hónapon át tartó nyári ellenőrzésekről elmondta, hogy 30 tonna terméket vontak ki a forgalomból, ami szavai szerint nem jelentős mennyiség.
Atipikus hibák közé sorolta például a takarítás hiányát, a nem megfelelő mosogatást, az egészségügyi vizsgálatok nélküli dolgozók alkalmazását, a személyi higiéniás szabályok megszegését, vagy az utcai értékesítéskor felmerülő hiányosságokat, közöttük a kézmosó és a személyzeti illemhely hiányát.
A fogyasztók a Nébih zöld számán, a 06/80-263 244-es telefonszámon jelezhetik, ha hiányosságokat tapasztalnak – tette hozzá.
(MTI)