Rekord kereslet a munkanélküliség-biztosítás iránt!


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Virágkorát éli a hazánkban, de egész Kelet-Európában egyedülálló szabad felhasználású munkanélküliség-biztosítás. A termék májusi debütálása óta 8 ezren kötöttek szerződést, a válság kiéleződése pedig négyszeresére növelte a napi ajánlatkérések számát – tudtuk meg Rácz Istvántól, a Biztosítás.hu ügyvezetőjétől.

Bizony az elmúlt hónapokban elbocsátásoktól, leépítési hullámoktól, létszámstopoktól volt hangos a sajtó. A munkájukat elveszítő emberek számára ilyenkor nem marad más anyagi támasz, mint a munkanélküli segély, a végkielégítés, vagy az ismerősök segítsége, ez azonban, mint tudjuk, nem elegendő a megszokott életszínvonal fenntartásához.

Erre nyújt megoldást azonban az öngondoskodás hazánkban még szinte gyerekcipőben járó módozata, a munkanélküliség esetére kötött biztosítás. A terméket májusban dobta piacra egy internetes biztosítási alkusz cég, a Biztosítás.hu.

A jövedelemkiesés-biztosítás névre hallgató termék lehetővé teszi, hogy havi néhány ezer forintos díjért cserébe, munkánk önhibánkon kívüli elvesztése esetén 9 hónapig átlagos nettó bérünk 80 százalékával, de maximum 120 ezer forinttal pótoljuk kieső jövedelmünket.

A biztosítás a keresőképtelenné válásra is kiterjed, ami azt jelenti, hogy hosszabb betegség esetén, maximum 12 hónapig, szintén kiegészíthetjük táppénzünket, ugyan némileg alacsonyabb összeggel, mint munkanélküliség esetén, de itt ugye kisebb a kieső jövedelem nagysága is.

Ki, és milyen feltételekkel köthet biztosítást?

A biztosítási feltételekben foglaltak alapján minden 22-55 év közötti magyarországi lakóhellyel rendelkező, jelenlegi munkáltatójánál legalább egy éve folyamatos, minimum 30 órás alkalmazásban álló köthet Jövedelemkiesés-biztosítást, logikusan csak akkor, ha határozatlan idejű a munkaszerződése.

A munkanélküliség esetére szóló havi kifizetés összegét mi magunk választhatjuk meg, 40-120 ezer forint értékben, de nem lehet többet, mint havi nettó fizetésünk 80%-a.

Biztosítási esemény akkor következik be, vagyis akkor kapunk pénzt, ha önhibánkon kívül megszűnik az állásunk. Ezzel szemben közös megállapodással történő távozás esetén nem jár a választott összeg.

Fontos tudni azt is, hogy a havi szolgáltatási összeg nem jár azonnal, amint elveszítjük állásunkat, hiszen van egy úgynevezett önrész, ami a munkanélküliség első 60 napját jelenti, vagyis eddig a biztosító nem fizet. A 61. naptól az állástalanság idejére, de maximum 9 hónapig azonban jár az összeg.

Ha a 9 hónapot teljesen kihasználjuk, többé nem vagyunk jogosultak, ilyenkor tehát a szerződést újra meg kell kötni, ekkor azonban már egyedi elbíráláson múlik, hogy szerződést köt-e velünk a biztosító.

Mik az eddigi tapasztalatok?

Rácz István, a Biztosítás.hu ügyvezetője elmondta, a termék májusi indulása óta már mintegy 8 ezer szerződést kötöttek, ami különösen annak fényében jó eredmény, hogy hirdetésre nem került sor, ráadásul hazánkban az öngondoskodás nem annyira elterjedt gondolat.

Mióta a válság a reálgazdaságban, vagyis a munkapiacon is felütötte fejét, a napi ajánlatkérések száma megnégyszereződött, ami sajnos szintén azt igazolja, hogy sajnos sokan csak tűzoltásjelleggel, akkor kezdenek jövőjükön gondolkodni, mikor már tényleg nagy a baj.

Természetesen utólag nem lehet szerződést kötni, sőt, már abban az esetben sem, ha a munkáltatónál már létszámleépítések történtek, vagy erre vonatkozó bejelentés történt.

Középiskolainál alacsonyabb iskolai végzettséggel rendelkezők körében kevésbé elterjedt a termék, a legtöbb biztosított közalkalmazottak, illetve adminisztratív munkaköröket betöltők közül kerül ki, de amint egy ágazatot elér a leépítési hullám, ott szintén elkezd emelkedni a szerződéskötők száma – tudtuk meg Rácz Istántól.

Eddig a magyar piacon csak hitelekhez kötött munkanélküliségi biztosítást lehetett kötni, amely azonban valójában nem a biztosított, hanem a bank számára jelentett garanciát, hogy ügyfele a munknélküliség idején is tudja majd törleszteni hiteleit. A jövedelemkiesés-biztosítás tehát az első szabadon felhasználható szolgáltatást nyújtó termék, nem csak hazánkban, de egész Kelet-Európában, amely a bérből és fizetésből élők számára nyújt védelmet munkanélküliség és keresőképtelenség esetére.

Korábban a Biztosítás.hu tervei között szerepelt egy olyan termék bevezetése is, amely a közüzemi számlák fizetését vállalta volna át az ügyféltől a munkanélküliség idején, Rácz István szerint azonban még bizonytalan, hogy mikor kerül ez piacra, addig is igyekezzünk felkészülni minden eshetőségre, hiszen megtakarítások nélkül meglehetősen nehéz átvészelni az állástalanság időszakát.

Forrás: Pénzcentrum.hu


Kapcsolódó cikkek

2024. július 12.

Tizenegy százalékkal nőtt az utasbiztosítások száma az idén

Jelentős, két számjegyű növekedés látható az utasbiztosításoknál az idén – közölte a K&H. A pénzintézet az egy évvel korábbinál 11 százalékkal több szerződést kötött január és június közepe között. Egyre többen a mobilbankon keresztül biztosítják az utazásukat, hiszen az idén eddig a kötések 37 százaléka történt okostelefonon, szemben a tavalyi 28 százalékkal.

2024. július 12.

KSH: az ipari termelés 5,2 százalékkal csökkent májusban

Májusban az ipari termelés volumene 5,2, munkanaphatástól megtisztítva 4,9 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól – erősítette meg pénteken kiadott második becslésében a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).