Tizedével több a vállalati fúzió


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A vállalati összeolvadások és felvásárlások (M&A) becsült piaca Magyarországon 2013-ban közel két és félszeresére bővült az előző évhez képest, a tranzakciók száma 11 százalékkal nőtt, s a befektetők elsődleges célpontjai továbbra is az IT és a technológiai vállalatok – derül ki az EY legfrissebb M&A Barometeréből, amelyet csütörtökön ismertettek a sajtóval.


Az EY Barometer 11 közép- és dél-európai (CSE) ország (Bulgária, Horvátország, Csehország, Görögország, Magyarország, Lengyelország, Románia, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia és Törökország) M&A piacát elemzi a saját forrásból származó, valamint nyilvánosan elérhető adatok alapján, s nem tartalmazza többek között az állami tranzakciókat.

Dezse Margaret, az EY tranzakciós tanácsadási szolgáltatások vezető partnere elmondta: a tranzakciók értékét Magyarországon tavaly csupán az ügyletek 24 százalékában hozták nyilvánosságra, míg egy évvel korábban még 32 százalékában. A magyarországi M&A piac becsült mérete ezek alapján 133 százalékkal, 0,55 milliárd dollárról 1,28 milliárd dollárra nőtt, a beazonosított ügyletek száma pedig 11 százalékkal, 82-ről 91-re.

Céginfo.hu – az üzleti információ

Ha szeretne részletesebb információhoz jutni meglévő vagy leendő üzleti partnereiről, üzleti érdekeltségeikről, pénzügyi helyzetükről, akkor látogasson el a ceginfo.hu oldalra!

A saját igényei alapján kiválasztott előfizetési modulokat itt rendelheti meg

Dezse Margaret kiemelte, hogy a 2011 első féléve után megfigyelhető visszaesést követően 2012 második felében már több tranzakció zárult le, mint az előző év azonos időszakában. Ez a javuló tendencia 2013-ban is folytatódott, s mindkét félévben meghaladta a tranzakciók száma a 2012-es értéket.

Bár az elemzésekben nem jelenik meg, az elmúlt években – közvetlenül, illetve állami tulajdonú cégeken keresztül – az állam is aktív szereplője volt a hazai tranzakciós piacnak, 2013-ban meghaladta az 1,3 milliárd dollárt azoknak a tranzakcióknak az összértéke, amelyekben valamelyik oldalon érintett volt – jegyezte meg a szakértő.

Magyarországon a Mol Wintershall eszközállományának felvásárlása volt az egyetlen nyilvános 100 millió dollár fölötti értékű tranzakció. A 100 millió dollárnál alacsonyabb ügyletek átlagos értéke 9,9 millió dollár volt (2012-ben 6,7 millió dollár).

A legtöbb tranzakció az IT és technológia szektorban történt (18), ezt a média és a telekommunikáció (15), valamint a pénzügyi szolgáltatások (9) követték.

A magyar tranzakciós piacot 2013-ban is a belföldi ügyletek uralták, 59 százalékos arányuk azonban 4 százalékkal kisebb volt az egy évvel korábbinál. A régióban is a belföldi ügyletek voltak többségben.
Összesen három nagy külföldre irányuló vásárlás volt a nyilvános források szerint: a Mol felvásárlása, kiegészítve az omani és pakisztáni részleggel, emellett a Richter a brazil Next Pharma-t, a GfK Hungária a Sensemetric Web & Social Media Mining vállalatot vásárolta meg.

Magyarországon elsősorban német befektetők akviráltak összesen 9 alkalommal, melyet az Egyesült Államok követett 7, majd Lengyelország és Olaszország 3-3 ügylettel. Az ügyletek többségét stratégiai befektetők hajtották végre, a pénzügyi befektetők aránya tovább csökkent 2013-ban, 32-ről 25 százalékra. A CSE régióban is a stratégiai befektetők voltak többségben, kivéve Bulgáriát.

Az új Ptk.: amit egy munkajogásznak tudnia kell – szakmai előadássorozat

Az egyes előadásokra külön-külön is jelentkezhet! A teljes előadássorozat ára magában foglalja az áprilisban megjelenő új Kommentár a Munka törvénykönyvéhez című kiadványt.

Helyszín: Best Western Hotel Hungária, 1074 Budapest Rákóczi út 90.

A régió országaiban 2013-ban 1467 tranzakciót hoztak nyilvánosságra az előző évi 1108 után. Magyarország a 91 publikus ügylettel a régió 5. helyén áll. A TOP 3 ország a tranzakciók száma alapján Törökország (343), Bulgária (290) és Lengyelország (270).

A 39,4 milliárd dollárra becsült régiós tranzakciós piacon a cseh piac bizonyult a legnagyobbnak 10,6 milliárd dolláros becsült értékkel, amit Törökország (9 milliárd dollár) és Lengyelország (8,8 milliárd dollár) követett.
A régiós becsült piacméret 5,7 százalékkal csökkent tavaly. A 100 millió dollárt meghaladó tranzakciók száma az előző évi 46-ról 49 nőtt. A 100 millió dollárnál alacsonyabb értékű tranzakciók átlagos mérete csaknem minden vizsgált országban csökkent, kivéve Görögországot, Horvátországot, valamint Magyarországot. Az átlagos tranzakcióméret Görögországban volt a legmagasabb, 26 millió dollár.

Régiós viszonylatban a szolgáltató szektor volt a vezető iparág a tranzakciók száma alapján 176 ügylettel, amit a feldolgozóipar, valamint az IT szektor követett.

(Forrás: MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. július 18.

Eljárást indított a GVH az ALDI Magyarországgal szemben

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) eljárást indított az ALDI Magyarország Bt.-vel szemben a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt, a vállalkozás nem kellő gondossággal kialakított kommunikációjára hivatkozva – közölte a hatóság. Az ALDI jelezte, együttműködik a GVH-val, de leszögezte azt is, az üzletekben és az egyéb felületeken megjelenő állításai valósak, érthetőek, követhetőek, és a termékek jellege, illetve a csomagolás alapján is egyértelműek.

2024. július 18.

NGM: a SZÉP-kártya továbbra is a belföldi turizmus motorja

Tovább erősödik a SZÉP-kártya népszerűsége, ezt mutatja, hogy 2024 első félévében több mint 230 milliárd forintra nőtt a feltöltések összértéke, amely így 12 százalékkal múlta felül az előző év azonos időszakának eredményét – hívta fel a figyelmet csütörtöki közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).