Többségbe kerültek a nyaralni tudók – infografika

Szerző: Zsubori Ervin
Dátum: 2016. július 8.
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az idén érdemben többen jutnak el nyaralni, mint az elmúlt évben. A zömük azért belföldön marad, s ismét egyre többen választják célpontként a Balatont. Az InfoTandem heti infografikája.


Több mint tíz százalékponttal emelkedett tavalyhoz képest a nyaralást tervezők aránya: míg 2015-ben a megkérdezettek 48 százaléka nyilatkozott így, addig az idén 59 százalék mondta ezt. Ez országos szinten mindenképpen érdemi javulásnak tekinthető, még akkor is, ha tudjuk, hogy az átlagosan erre szánt összeg nem változott: szűk 150 ezer forint körül jut rá háztartásonként. A Budapest Bank megbízásából 2016 májusában, a felnőtt netezők körében, 1000 fős mintán készített NRC-felmérésből az is kiderül, hogy immár a vakációzni készülők közel egyharmada képes 200 ezer forintnál is többet fordítani erre, holott tavaly még csak 23 százalék kalkulált így. Az emberek bő egytizede viszont 50 ezer forint alatti összegből próbál meg kijönni. A lakosság kilenctizede a spórolt pénzéből vagy havi bevételeiből finanszírozza az utazását, 5 százaléknyian azonban már hitelfelvételt is elképzelhetőnek tartanak erre a célra.

A vakációt a legtöbben (kétharmadnyian) most is az országhatárokon belül igyekeznek megoldani. Például a Balatonnál, amelyet immár 40 százalék jelölt meg célpontként, szemben az elmúlt évi 34 százalékkal. Kizárólag külföldi nyaralást a válaszadók egyötöde szavazott meg magának, valamivel több mint egytizedük pedig a határokon innen és túl is pihen majd valamennyit. A csúcsidőszak júliusra és augusztusra esik (51 százalék ekkor kel útra), azon belül az idén inkább az előbbire; tavaly még augusztus volt a favorit. A tipikus időtartam 9 nap, s a legtöbben (43 százaléknyian) továbbra is másodmagukkal utaznak el. A vakációról lemondók 75 százalékánál a pénzhiány a döntő tényező, 20 százalék viszont az időhiányt jelölte meg legfőbb okként.

A felmerülő kiadások rendezésének módja hasonló az eddigiekhez: 88 százalék készpénzzel is fizet, az emberek jó fele a bankkártyáját is használja, bő negyedük pedig cafeteria-keretéből egyenlíti ki a számlát. Az interneten keresztüli fizetést 18 százalék preferálja. A külföldre látogató magyarok több mint négyötöde továbbra sem bízza a véletlenre – vagy a bankkártyájára – a dolgot, s itthon vásárol valutát, mielőtt nekivágna az útnak.

Egyébiránt a nyaralás ütemezését az idén valamelyest a labdarúgó Eb és az olimpiai is befolyásolja, hiszen a májusi megkérdezéskor a válaszadók kétharmada nyilatkozott úgy, hogy ezen a nyáron folyamatosan követni szeretné a sporteseményeket. A vakáció tervezésekor 16 százalék azt is figyelembe vette, mely napokon szeretne szurkolni, ezen belül 7 százalék az út összeállításakor kifejezetten ügyelt rá, hogy semmiképpen ne maradjon le fontos történésekről.


Kapcsolódó cikkek:


További növekedésre számít a Lidl
2019. november 19.

Az idén 15 éves Lidl Magyarország Kereskedelmi Bt. a 2018-as üzleti évét 445,11 milliárd forintos nettó árbevétellel és 26,5 milliárd forintos nyereséggel zárta, idén pedig további bővülésre számít.

Moody’s: lassul, de jelentős marad a magyar növekedés
2019. november 19.

A magyar gazdaság növekedése a valamelyes lassulás ellenére a következő két évben is várhatóan robusztus ütemű marad - áll a Moody's Investors Service kedden Londonban ismertetett éves adósprofil-jelentésében.