Többségbe kerültek a nyaralni tudók – infografika


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az idén érdemben többen jutnak el nyaralni, mint az elmúlt évben. A zömük azért belföldön marad, s ismét egyre többen választják célpontként a Balatont. Az InfoTandem heti infografikája.


Több mint tíz százalékponttal emelkedett tavalyhoz képest a nyaralást tervezők aránya: míg 2015-ben a megkérdezettek 48 százaléka nyilatkozott így, addig az idén 59 százalék mondta ezt. Ez országos szinten mindenképpen érdemi javulásnak tekinthető, még akkor is, ha tudjuk, hogy az átlagosan erre szánt összeg nem változott: szűk 150 ezer forint körül jut rá háztartásonként. A Budapest Bank megbízásából 2016 májusában, a felnőtt netezők körében, 1000 fős mintán készített NRC-felmérésből az is kiderül, hogy immár a vakációzni készülők közel egyharmada képes 200 ezer forintnál is többet fordítani erre, holott tavaly még csak 23 százalék kalkulált így. Az emberek bő egytizede viszont 50 ezer forint alatti összegből próbál meg kijönni. A lakosság kilenctizede a spórolt pénzéből vagy havi bevételeiből finanszírozza az utazását, 5 százaléknyian azonban már hitelfelvételt is elképzelhetőnek tartanak erre a célra.

A vakációt a legtöbben (kétharmadnyian) most is az országhatárokon belül igyekeznek megoldani. Például a Balatonnál, amelyet immár 40 százalék jelölt meg célpontként, szemben az elmúlt évi 34 százalékkal. Kizárólag külföldi nyaralást a válaszadók egyötöde szavazott meg magának, valamivel több mint egytizedük pedig a határokon innen és túl is pihen majd valamennyit. A csúcsidőszak júliusra és augusztusra esik (51 százalék ekkor kel útra), azon belül az idén inkább az előbbire; tavaly még augusztus volt a favorit. A tipikus időtartam 9 nap, s a legtöbben (43 százaléknyian) továbbra is másodmagukkal utaznak el. A vakációról lemondók 75 százalékánál a pénzhiány a döntő tényező, 20 százalék viszont az időhiányt jelölte meg legfőbb okként.

A felmerülő kiadások rendezésének módja hasonló az eddigiekhez: 88 százalék készpénzzel is fizet, az emberek jó fele a bankkártyáját is használja, bő negyedük pedig cafeteria-keretéből egyenlíti ki a számlát. Az interneten keresztüli fizetést 18 százalék preferálja. A külföldre látogató magyarok több mint négyötöde továbbra sem bízza a véletlenre – vagy a bankkártyájára – a dolgot, s itthon vásárol valutát, mielőtt nekivágna az útnak.

Egyébiránt a nyaralás ütemezését az idén valamelyest a labdarúgó Eb és az olimpiai is befolyásolja, hiszen a májusi megkérdezéskor a válaszadók kétharmada nyilatkozott úgy, hogy ezen a nyáron folyamatosan követni szeretné a sporteseményeket. A vakáció tervezésekor 16 százalék azt is figyelembe vette, mely napokon szeretne szurkolni, ezen belül 7 százalék az út összeállításakor kifejezetten ügyelt rá, hogy semmiképpen ne maradjon le fontos történésekről.


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 25.

A Booking-botrány mélyére ás a Gazdasági Versenyhivatal

Még korántsem került pont a Booking-ügy végére. A Gazdasági Versenyhivatal augusztus 24-én indította el gyorsított ágazati vizsgálatát az online szálláshelyfoglalás és a szálláshely-szolgáltatás hazai piacán. A vizsgálati jelentéstervezet elkészítésének eredeti határideje 2023. szeptember 24-én járt volna le, de a hatóság ezt egy hónappal meghosszabbította, mivel a piaci folyamatok teljes feltárásához és értékeléséhez további időre van szükség.

2023. szeptember 25.

A pénzügyi csaló és változatos módszerei

Pénzügyi informatikai rendszer karbantartására hivatkozva egy férfi egy önkormányzati gazdasági ellátó szervnél csalárd belépést követően 47 millió forintot utaltatott át saját magának. Más esetben egy iskolánál hivatkozitt államháztartási ellenőrzésre. A Budapesti IX. Kerületi Ügyészség vádat emelt egy büntetett előéletű 34 éves férfival szemben, aki változatos módszerekkel csapott be másokat, és tett szert több tízmillió forintos haszonra – közölte a Fővárosi Főügyészség hétfőn.

2023. szeptember 25.

Júliusban a bruttó átlagkereset 559 100 forint volt, ez 2%-os reálbércsökkennést jelent

2023 júliusában a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 559 100, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 385 600 forint volt. A bruttó átlagkereset 15,2, a nettó átlagkereset 15,1 százalékkal nőtt, a reálkereset pedig 2,0 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest – jelentette hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).