Továbbra is mélyponton a használtautó-import


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Novemberben sem mozdult felfelé a forgalomba helyezett külföldi használt személyautók száma – állapította meg a Datahouse friss adatai alapján hétfői elemzésében a JóAutók.hu kereskedő portál. A Das WeltAuto kereskedői hálózat szerint továbbra sem kedvez a használtautó-importnak a 400 forint körüli euróárfolyam.

A behozott használt autók száma 9663 volt, ami 19 százalékkal marad el az egy évvel korábban regisztrált 11 963 darabtól – ismerteti a JóAutók.hu. Négy hónapja 9700 körül stagnál a behozott használt személyautók havi eladási darabszáma – jegyezte meg összefoglaló elemzésben a kereskedő. Az idei nyár fontos fordulópont volt a használtautó-importban. Az év első felében kifejezetten aktív volt a piac, nyár óta azonban a kereslet érezhetően visszaesett: a megélhetési és rezsiköltségek alakulása komoly bizonytalanságot okozott és a potenciális vásárlók egy része egyelőre elhalasztja az autóvásárlást – magyarázza a közleményben Halász Bertalan, a JóAutók.hu vezérigazgatója.

Míg az év első öt hónapjában átlagosan 11 700 használt személyautót helyeztek forgalomba Magyarországon, augusztus óta a havi volumen folyamatosan 9700 körül mozog. A következő hónapokban sem várható érdemi elmozdulás, a piac újbóli élénkülését a JóAutók.hu 2023 tavaszára jelzi előre.

A 2022 november végéig behozott használt személyautók 31 százalékát három márka: a Volkswagen (12 százalék), az Opel (10 százalék) és a Ford (9 százalék) gyártmányai teszik ki. Ezeket egyenként 5-6 százalékos részesedéssel követi a Toyota, az Audi, a BMW, a Hyundai és a Mercedes.

A kishaszonjárművek esetében is visszaesett a piac – ezt már a Das Weltautó emeli ki hétfői közleményében: az idén januártól 10 568 áruszállítót hoztak be Magyarországra, 2021-hez hasonlítva összességében 2,8 százalékkal kevesebbet. A kishaszonjárműveknél a nagyobb méretkategória volt népszeű, élen a Volkswagen, a Ford és a Renault modelljei – írták.
A Datahouse adatai szerint a használtautó-import idei mennyisége november végéig 118 583 darab volt, 2,8 százalékkal kevesebb az előző év azonos időszakában regisztrált 121 976-nál. Ugyanebben az időszakban az újautó-eladások száma 103 525 volt, 8,5 százalékkal marad el az egy évvel korábbi 113 193-tól.

A Das WeltAuto Centrum értékesítési igazgatója szerint az import egyértelműen attól függ, hogyan alakul a forint-euró árfolyam. Tóth Péter a közleményben rámutatott: gyengébb árfolyamnál kevesebb vevő dönt a határon túlról származó autó mellett, számos buktatója lehet ugyanis egy külföldről behozott használt autóknak, ráadásul komplikáltabb is a folyamat. Amennyiben pedig itthon vesz valaki import használt autót, például egy kereskedőtől, a szerződést kizárólag magyar céggel kösse meg, ugyanis az eladást követően neki kell garantálnia a jótállást – javasolta. A Das WeltAuto a Volkswagen konszern márkáit forgalmazó Porsche Hungaria használtautó-üzletága, amely 30 márkakereskedésből álló országos értékesítői hálózattal rendelkezik.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek