Továbbra sem hagyja nyugodni az infláció a cégeket


A csökkenő tendencia ellenére továbbra is az infláció hátráltatta leginkább a cégek működését az elmúlt fél évben, miközben az energiaköltségek és a munkaerőhiány jelentősége sem enyhült – derül ki a K&H kkv bizalmi index felmérésből. A kereslet szűkülése és az árfolyamingadozás viszont már kevésbé meghatározó a vállalkozások jövedelmezősége szempontjából.

A vállalkozásoknak továbbra is nehézséget okoz az infláció. Ezt mutatja a magyarországi mikro-, kis- és középvállalkozások hangulatát jelző K&H kkv bizalmi index legutóbbi felmérése. „A vállalkozásokat rendszeresen megkérdezzük, hogy melyek azok a tényezők, amelyek aktuálisan a leginkább nehézséget jelentik számukra. 2022 év vége óta az infláció hátráltatja őket elsősorban, legutóbb a cégek 38 százaléka nyilatkozott így, ami az eddigi legmagasabb arány. A kkv-kat tehát érezhetően megviselte a tavaly május-október közötti áremelkedés, annak ellenére, hogy ebben az időszakban 21,5 százalékról 9 százalékra mérséklődött annak mértéke. Azóta még további enyhülés látható, a januári adat 3,8 százalék, így várhatóan egyre kevésbé lesz meghatározó tényező a cégek életében” – tájékoztatott Rammacher Zoltán, a K&H kkv marketing és értékesítés vezetője.

Az inflációt követően továbbra is az energiaköltségek növekedését és a munkaerő vagy szakemberhiányt említették legnagyobb és szinte megegyező arányban a vállalkozások (28% és 27%).

A kereslethiány és az árfolyamváltozás jelentősége azonban enyhülni látszik. A kereslet szűkülése, mint befolyásoló tényező az előző negyedévi 25 százalékról 21 százalékra mérséklődött. Ennek hátterében az állhat, hogy a kiskereskedelmi forgalom decemberi, mindössze 0,2 százalékos csökkenése, valamint az a tény, hogy novemberben és decemberben az előző hónaphoz képest nőni tudott a forgalom, bíztatóan hat a szektorra. A kutatásból kiderül továbbá az is, hogy az árfolyamingadozás is egyre kisebb terhet ró a cégekre, legutóbb már csak 18 százalékuk nyilatkozott arról, hogy problémát okozott a mindennapi működésben az elmúlt félév során.

Forrás: K&H kkv bizalmi index


Kapcsolódó cikkek

2024. július 24.

MNB: lényegesen javult a bankrendszer digitális felkészültsége

Az utóbbi évek során lényegesen javult a magyar bankrendszer digitális felkészültsége, a következő időszakban a biztosítási és a tőkepiaci szektornak is föl kell zárkóznia – mondta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) digitalizációért és fintech fejlesztésért felelős ügyvezető igazgatója a jegybank fintech és digitalizációs jelentésének bemutatóján.

2024. július 24.

Bérlés vagy lakásvásárlás?

A felsőoktatási felvételi ponthatárok kihirdetése után időnként felmerül a lakásvásárlás kérdése; az ingatlan.com elemzése szerint a megfelelő önrésszel rendelkező családoknak vagy fiataloknak érdemes mérlegelniük, hogy a bérlés helyett inkább vásároljanak egy garzonlakást.