Új tárolócsarnokkal és eszközökkel bővítette kapacitását a Dunavecse Kikötő Kft.


Európai uniós támogatással, összesen mintegy 300 millió forintból egy új tárolócsarnokkal és rakodást segítő eszközök beszerzésével bővítette kapacitását Dunavecse Kikötő Kft. – jelentette be a cég ügyvezető igazgatója kedden a Bács-Kiskun vármegyei Dunavecsén sajtótájékoztatón.

A projekt a Széchenyi terv plusz programban valósult meg, a beruházást a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program plusz (GINOP Plusz) keretében elnyert több mint 209 millió forint támogatásból és saját erőből valósították meg.

A fejlesztés során felépült egy 1944 négyzetméteres tárolócsarnok, mert, mint mondta, egyre többször mutatkozik igény az áruk rövid ideig tartó tárolására, és gyors, hatékony anyagmozgatásra. Az ingatlanberuházás csökkenti a munkacsúcsokat és akkor is feladatot, bevételt generál, amikor nincs hajórakodás – tette hozzá. Az épület villamosenergia ellátása egy 45 kilowatt óra teljesítményű napelemes rendszer telepítésével, költséghatékonyan üzemel.

A beruházás során egy új teleszkópos rakodógépet és egy digitális közúti hídmérleget is beszereztek, amelyek használatával jelentősen több vevőt lehet majd kiszolgálni – mondta az ügyvezető igazgató. A két hajóállással kiépített kikötő Dunavecse település közvetlen határában, a Pentele hídtól nagyjából 400 méter távolságra található, és mintegy 42 ezer négyzetméter saját területtel rendelkezik.

A kikötő központi elhelyezkedése, a Pentele híd közelsége, mind a dunántúli oldalra, mind az alföldi oldalra megfelelő összeköttetést jelent – fogalmazott Szucsányi László, hozzátéve: a biztonság érdekében mind a kettes hajóállás, mind a tároló és a hídmérleg a mindenkori, mértékadó árvízszint fölött 80 centiméterrel létesült.

A Dunavecse Kikötő Kft.-ről az ügyvezető elmondta: a cég egyrészt ömlesztett mezőgazdasági termékek, elsősorban gabonafélék, valamint ipari alapanyagok kamionból hajóba és hajóból kamionba történő direkt átrakását, mérlegelését, okmányolását, az ömlesztett áruk igény szerinti úgynevezett big-bag zsákba csomagolását végzi. A kikötő rakodási kapacitása naponta 3000, óránként 80-100 tonna áru.

A társaság emellett szójabab és pellet, napraforgómag, BB-zsákos, valamint erőművi és kokszolható szén, kaolin, magnetit, cellulóz bálák, kukorica és számtalan különféle műtrágya kirakásával, egalizált big-bag zsákba töltésével is foglalkozik.

A kikötő 2. számú hajóállásának megépítését pedig túlsúlyos, túlméretes áruk rakodása indokolta, amelyet mobil daru segítségével végeznek. Szucsányi László szerint a fejlesztés – főként a tárolókapacitás lehetősége – a cég forgalmát akár 20-30 százalékkal is növelheti. Jelenleg 100-150 ezer tonna árut rakodnak évente, és bízik abban, hogy ezt a menyiséget a jövőben növelni tudják. Terveik között szerepel a tároló terület bővítése is.

A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a jelenleg 14 főt foglalkoztató Dunavecse Kikötő Szállítmányozási Kft. értékesítésből származó nettó árbevétele 2021-ben mintegy 146,4 millió forint, 2022-ben közel 148,4 millió forint volt. A vállalat 2021-ben 33 millió forint, 2022-ben pedig 28 millió forint adózott eredményt realizált.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. július 24.

Bérlés vagy lakásvásárlás?

A felsőoktatási felvételi ponthatárok kihirdetése után időnként felmerül a lakásvásárlás kérdése; az ingatlan.com elemzése szerint a megfelelő önrésszel rendelkező családoknak vagy fiataloknak érdemes mérlegelniük, hogy a bérlés helyett inkább vásároljanak egy garzonlakást.

2024. július 23.

Kamatot vágott a jegybank

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa 25 bázisponttal 6,75 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben vitte lejjebb.