Újra nyilvánosak lesznek a cégtagok, tisztségviselők lakcímadatai

Szerző: Adó Online
Dátum: 2010. december 1.
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A hitelezők helyzetének és a forgalom biztonságának erősödését reméli az igazságügyi tárca a cégjegyzékben szereplő lakcímadatok titkosságának feloldásától. A javasolt módosítások 2011. januárjától lépnének hatályba.

A hatályos szabályozás kizárólag a közfeladatot ellátó szerveknek biztosítja a cégjegyzékbe bejegyzett lakóhely adatok automatikus megismerését. Mások csak külön kérelemre, a törvényes jogcím megjelölésével és díjfizetés mellett juthatnak hozzá a lakcímadatokhoz. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) által előkészített javaslat a forgalom biztonságának, a hitelezői érdekek érvényesülésének erősítése, valamint az adminisztratív terhek csökkentése érdekében mindenki számára teljes körűen nyilvánossá tenné a cégnyilvántartásban szereplő összes adatot.

Így a tagok, vezető tisztségviselők, felügyelő bizottsági tagok lakcímadatai is megismerhetőek lennének. Mindez azt jelenti, hogy mind az e-Cégjegyzékben, mind pedig a cégkivonatokban, cégiratokban (társasági szerződés) és a Cégközlönyben közzétett végzésekben is külön kérelem nélkül, automatikusan megjelennek majd a lakóhelyre vonatkozó információk.

A jövő év elejétől a Fővárosi Ítélőtábla is elektronikus eljárás keretében bírálhatja el cégbejegyzést elutasító végzést, ami azért fontos, mert ennek következtében a fellebbezések intézése jóval gyorsabbá válik, a bíróság adminisztrációs terhei pedig csökkennek.


Kapcsolódó cikkek:


Csúcson a lakásépítés
2020. február 25.

Csúcson a lakásépítés

Tavaly 21 127 új lakás épült Magyarországon, 20 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építhető lakások száma 35 123 volt, 4,3 százalékkal kevesebb, mint 2018-ban - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden.

Akár 5 ezer elektromos autó is elkelhet az állami támogatás miatt
2020. február 25.

Akár 5 ezer elektromos autó is elkelhet az állami támogatás miatt

A kormányzati támogatási program módosításával, akár évi 5 ezerre bővülhet az eladott új elektromos autók (e-autók) száma az elmúlt évben értékesített mintegy 1800-hoz képest - mondta a Gépjárműkereskedők Országos Szövetségének elnöke az M1 aktuális csatorna keddi műsorában.

Cégvásárlás: az árazás módja fontos tényező
2020. február 21.

Cégvásárlás: az árazás módja fontos tényező

Minden cégvásárlás kulcsponti eleme az ár, akár vevői, akár eladói oldalon érintett szereplőt kérdezünk meg a főbb prioritásokról. A cég értékének meghatározásában fontos szerepet játszik, hogy a céget eladó és a céget vevő felek milyen árazási mechanizmusban egyeznek meg egymás között.