Veres: növekedés csak 2010-től, a hiány viszont csökken


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A kormány elkészítette Magyarország frissített konvergenciaprogramját, ebben 2008-ra 3,4 százalékos, 2009-re pedig 2,6 százalékos eredményszemléletű költségvetési deficit szerepel.

A hiánycsökkentés a tervek szerint a következő években is folytatódik, így a deficit 2010-re a GDP 2,5 százalékra, 2011-re pedig annak 2,2 százalékára csökken – közölte szerdán délután, kormányszóvivői tájékoztató keretében Veres János pénzügyminiszter.

A frissített konvergenciaprogram szerint ugyanakkor a magyar gazdaság csak 2010-től áll növekedési pályára. A GDP volumene jövőre 0,9 százalékkal csökken, 2010-ben pedig a bruttó hazai termék 1,6 százalékkal bővül. Ahhoz azonban, hogy a növekedés üteme a korábbi 4 százalék közelébe emelkedjen, további szerkezeti reformok megvalósítására van szükség – fogalmazott a pénzügyi tárca vezetője.

Hozzátette: a fogyasztói árak a hivatalos várakozás szerint az idén 6,2 százalékkal emelkednek, az infláció jövőre 4,5 százalék, 2010-ben pedig 3,2 százalék lesz.

Forrás: Világgazdaság Online


Kapcsolódó cikkek

2024. július 12.

Tizenegy százalékkal nőtt az utasbiztosítások száma az idén

Jelentős, két számjegyű növekedés látható az utasbiztosításoknál az idén – közölte a K&H. A pénzintézet az egy évvel korábbinál 11 százalékkal több szerződést kötött január és június közepe között. Egyre többen a mobilbankon keresztül biztosítják az utazásukat, hiszen az idén eddig a kötések 37 százaléka történt okostelefonon, szemben a tavalyi 28 százalékkal.

2024. július 12.

KSH: az ipari termelés 5,2 százalékkal csökkent májusban

Májusban az ipari termelés volumene 5,2, munkanaphatástól megtisztítva 4,9 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól – erősítette meg pénteken kiadott második becslésében a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).