Vidéken is nagyot drágult az ingatlanpiac


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az összes használt ingatlantípusnál jelentős áremelkedést mutatható ki a megyei jogú városok ingatlanpiacán: a társasházi és panellakások átlagos négyzetméterára több mint harminc százalékkal magasabb most, mint a tavalyi év azonos időszakában. A legdrágább vidéki nagyváros Debrecen.

A vidéki városokban a használt téglalakások négyzetméterára elérte az 524 ezer forintot az idei év első kilenc hónapjának adatai szerint. A legmagasabb fajlagos árat Debrecenben mérte az Otthon Centrum 713 ezer forinttal, a második helyen Győr szerepel, ahol 658 ezer forint az ingatlanok négyzetméterára, míg a sorban a harmadik Székesfehérvár, 642 ezer forinttal. A legtöbb megyei jogú városban 400-500 ezer forint között alakult a négyzetméterár átlagértéke. Némi meglepetésre Pécsett csak 400 ezer forint egy négyzetméter, míg az 50 ezer főnél kisebb városokra többnyire ennél alacsonyabb árak jellemzőek, ilyen például Eger, 323 ezer forinttal.

Az ismertetett árak 35 százalékkal magasabbak az egy évvel korábbi értéknél. Egy százalékkal még ennél is magasabb volt az emelkedés a listavezető Debrecenben, míg Miskolcon és Szegeden 40 százalékot meghaladó mértékben nőttek a négyzetméterárak. A második legdrágább városban, Győrben is 32 százalékkal drágultak a lakások. Néhány településen azonban mérsékeltebb volt az emelkedés üteme, Sopronban 7 százalékkal, míg Szekszárdon 12,9 százalékkal kell többet fizetni, mint egy évvel korábban.

A panellakások esetében az átlagos négyzetméterár 461 ezer forint volt az év első kilenc hónapjában. Némi meglepetésre Debrecen a második helyre szorult, 597 ezer forintos négyzetméterárral. A legnagyobb vidéki várost Veszprém előzte meg 619 ezer forintos négyzetméterárral, Székesfehérvár ebben a szegmensben is harmadik lett, 580 ezer forintos fajlagos árral. Fél milliót meghaladó négyzetméterárak Sopronban és Győrben voltak még. A legtöbb városban 300-450 ezer forint között alakult az átlagos négyzetméterár.

A megyei jogú városokban átlagosan 32,4 százalékkal drágultak a panellakások a tavalyi év azonos időszakához képest. Veszprémben és Zalaegerszegen 40 százalékot meghaladó árnövekedést tapasztalt a vizsgálat, míg Miskolcon 39 százalékot, Debrecenben 37 százalékot. „Az emelkedés üteme mindenhol kétszámjegyű volt egy év alatt” – ismertette a szakember az adatokat. Néhány városban az országos átlaghoz képest kisebb volt az emelkedés, Kecskeméten csak 15 százalékkal, Szekszárdon és Szolnokon 19,5 százalékkal nőttek az árak. A többi városban az országos átlagnak megfelelő a drágulás – tette hozzá az elemzési vezető.

A használt családi házak négyzetméterára az év első kilenc hónapjában 381 ezer forint volt a megyei jogú városokban. A legmagasabb fajlagos árral Sopronban találkozhattak az érdeklődők, itt átlagosan 565 ezer forintot kértek egy négyzetméterért. A listavezetőt igen sűrű mezőny követi: Debrecent 481 ezer, Győrt 477 ezer, Érdet 471, Székesfehérvárt 463 ezer forintos, átlagos négyzetméterár jellemezte. A nagyobb megyei jogú városokban 300-400 ezer forint között alakult a fajlagos átlagár: Szombathelyen 334 ezer, a kisebb városokban 200-300 ezer, míg Szekszárdon 220 ezer forint volt a négyzetméterár középértéke.

A használt házak árnövekedése az előző év azonos időszakához képest átlagosan 23,4 százalék, s noha Sopronban és Győrben 45 százalékkal, Zalaegerszegen 40 százalékkal emelkedtek a négyzetméterárak, ebben feltételezhetően az összetételhatásnak is szerepe volt. Debrecen 24,3 százalékkal az országos átlagot hozta. Csak néhány városban – Nagykanizsán, Nyíregyházán és Szekszárdon – nem mért az Otthon Centrum érdemi áremelkedést.

Forrás: Otthon Centrum közleménye


Kapcsolódó cikkek

2024. július 19.

Globális informatikai hiba – Budapest Airport: a Liszt Ferenc-repülőtér is érintett

Globális informatikai hiba miatt több légitársaság utasfelvételre használt rendszere leállt, ezért járatkésésekre, torlódásra és jelentősen megnövekedett várakozási időre kell számítani a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren – közölte a Budapest Airport pénteken. A Wizz Air is arról tájékoztatott, hogy utasai fennakadásokat tapasztalhatnak a légitársaság nemzetközi hálózatán.

2024. július 19.

Cégtrend 2024-ben: pozitívabb félév, de még mindig negatív üzenet

Az elmúlt öt év legalacsonyabb cégszámát idén júniusban regisztrálták. Az új cégbírósági eljárások száma az év első hat hónapjában ismét meghaladta a 20 ezret. Úgy tűnik, hogy az idei évben nem várható jelentős változás a cégtrendekben.

2024. július 19.

Az OTP és a Mol húzta csúcsra a BUX-t

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 359,91 pontos, 0,5 százalékos emelkedéssel, 72 899,65 ponton, történelmi csúcson zárt csütörtökön.