Zsebedben a milliók: pénzszerzés egyszerűen…


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Annak ellenére, hogy a legfrissebb adatok szerint továbbra sem népszerűek a vállalati hitelkártyák, nem árt, ha egy kkv szemével nézve alaposan megvizsgáljuk, pontosan mi is ez a termék, s egyáltalán miért lehet jó egy vállalkozásnak, ha ilyet igényel.

Üzleti kártya itthon

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) „A fizetési kártya üzletág Magyarországon (2007)” című kiadványa szerint a tavalyi évben mindössze 429 ezer darab business (azaz vállalati) kártya volt forgalomban, azaz a vállalati kártyák aránya mindössze 5 százalékot tett ki. A kibocsátók között huszonkét bank és egy pénzügyi vállalkozás található.

A kiadvány arra a gyakran előforduló jelenségre is felhívja a figyelmet, hogy a munkavállaló privát kártyaként, a saját számlájához kötötten igényel bankkártyát, míg a hivatalosan felmerülő kiadásokat utólag téríti meg a munkáltató, a bankkártyás műveletekhez kapcsolódó bizonylatok alapján. Ez azonban a statisztikában lakossági kártyaként jelenik meg, miközben a gyakorlatban business kártyaként is működik.

Hagyományos értelemben az üzleti kártya konstrukció lényege, hogy a munkáltató számlájához kapcsolva bocsátja ki a bank a munkavállalók számára azokat a kártyákat, melyeket a hivatalosan felmerülő költségek fedezésére lehet felhasználni.

Ami a felhasználást illeti, az üzleti kártyák esetében majdnem azonos az arány, 47 százalékban használja azt ugyanis a birtokos vásárlásra, míg 53 százalékban készpénzfelvételre, annak ellenére, hogy a készpénzfelvételnek magasabb a költsége, ráadásul maga a tranzakció szempontjából is kényelmesebb lenne csupán kártyával kiegyenlíteni a hivatalosan felmerülő költségeket.

Annak ellenére, hogy az üzleti kártyák csupán 3 százalékát teszi ki az üzleti hitelkártya, cikkünk további részét ennek a konstrukciónak kívánjuk szentelni.

Miért lehet jó üzleti hitelkártyát használni?

Az alacsony üzleti kártyahasználat talán arra is visszavezethető, hogy gyakran úgy gondolják a vállalkozók, hogy a céges kártya csupán az üzleti ebéd, vagy az üzleti ajándékok fedezésére használható fel, pedig korántsem ez a helyzet. A felhasználási lehetőség jóval szélesebb körű, a plasztikkal számos egyéb, az üzletmenettel kapcsolatos kiadás fedezhető.

Tipikus dilemma a kkv-k működése során, hogy fel merjenek-e magáningatlant ajánlani a céges hitel fedezeteként. Ha üzleti hitelkártyát igényelnek, abban az esetben úgy juthatnak pótlólagos forráshoz, hogy nem kell semmilyen tárgyi fedezetet felmutatniuk, vagy felajánlaniuk.

Amennyiben nem keveredne össze a céges és magánhasználat az üzleti kártyákkal kapcsolatosan, úgy egy tagadhatatlan előnye lenne a plasztiknak, hogy a két kiadást kiválóan el lehet különíteni egymástól.

Az APEH-nál is használható

Ha egy vállalkozás üzleti kártyában gondolkodik, mindenképpen számba kell vennie azt is, hogy hol tudja azt használni, akár készpénzfelvételre, akár vásárlásra gondol. Az idei év átütő újdonsága, hogy az egyszerűsített vállalkozói adót (eva) fizető cégek MasterCard Business kártyájuk segítségével is törleszthetik a negyedévenként felmerülő adókötelezettségeket.

A bankkártya-elfogadás az APEH ügyfélszolgálatain történik, ami vásárlási tranzakciónak számít. A vállalati hitelkártyával kiegyenlített adó ráadásul nem okoz könyvelési bonyodalmakat, miközben a lakossági hitelkártyával kiegyenlített adó már tagi kölcsönnek számít.

A cik teljes terjedelemben elolvasható a Pénzcentrum honlapján.

Forrás: Pénzcentrum


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 29.

Banktudós egyetemisták kerestetnek!

Az elmúlt egy évtized alatt a bankok világában jelentős fejlődés volt megfigyelhető a modernizációt tekintve, a fiókokból és a papírokból az okostelefonokra és a digitális térbe költözött a banki szolgáltatások egy része, ami jelentős átalakulást és új szolgáltatások garmadáját hozta. A DUE Médiahálózat és az MBH Bank keresi az új generációs Banktudósokat, azokat az egyetemistákat, akik banki és pénzügyi kérdésekben a legtájékozottabbak. A Nagy Diák Banktudós Teszt egy vadonatúj vetélkedő, amely egyszerre tesztel és tanít. Az MBH Bank támogatásával megvalósuló játékban bárki részt vehet, ám az egyetemisták értékes nyereményekért mérhetik össze tudásukat.

2023. szeptember 29.

Iskolakezdéskor érdemes a zsebpénzkérdést is átgondolni – online megoldás is akad

Az iskolakezdéssel együtt érdemes az új tanévre szóló kiadásokat a diákoknak megtervezni, lehetőleg a szülőkkel közösen. Érdemes ösztönözni a gyerekeket arra, hogy a zsebpénzükből megmaradt összeget tegyék félre jövőbeni célokra, készpénz helyett pedig környezetbarát, biztonságosabb elektromos megoldásokat használjanak. Ebben segíthetnek a különféle okoseszközök, azokon keresztül pedig például a Google Pay vagy az Apple Pay applikáció.

2023. szeptember 29.

A Duna Takarék Bank is csatlakozott az MBH Csoporthoz

Lezárult a Duna Takarék Bank Zrt. 98,46%-os közvetlen részesedésének megvásárlása. A győri központú pénzintézet ezentúl az MBH Bank Nyrt. 98,46%-os közvetlen tulajdonát képezi – tette közzé az MBH Bank Nyrt. a Budapesti Értéktőzsde honlapján. Az ügylet a Magyar Nemzeti Bank szeptember 15-i engedélye alapján, a mai napon sikeresen megvalósult.