Zsebedben a milliók: pénzszerzés egyszerűen…


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Annak ellenére, hogy a legfrissebb adatok szerint továbbra sem népszerűek a vállalati hitelkártyák, nem árt, ha egy kkv szemével nézve alaposan megvizsgáljuk, pontosan mi is ez a termék, s egyáltalán miért lehet jó egy vállalkozásnak, ha ilyet igényel.

Üzleti kártya itthon

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) „A fizetési kártya üzletág Magyarországon (2007)” című kiadványa szerint a tavalyi évben mindössze 429 ezer darab business (azaz vállalati) kártya volt forgalomban, azaz a vállalati kártyák aránya mindössze 5 százalékot tett ki. A kibocsátók között huszonkét bank és egy pénzügyi vállalkozás található.

A kiadvány arra a gyakran előforduló jelenségre is felhívja a figyelmet, hogy a munkavállaló privát kártyaként, a saját számlájához kötötten igényel bankkártyát, míg a hivatalosan felmerülő kiadásokat utólag téríti meg a munkáltató, a bankkártyás műveletekhez kapcsolódó bizonylatok alapján. Ez azonban a statisztikában lakossági kártyaként jelenik meg, miközben a gyakorlatban business kártyaként is működik.

Hagyományos értelemben az üzleti kártya konstrukció lényege, hogy a munkáltató számlájához kapcsolva bocsátja ki a bank a munkavállalók számára azokat a kártyákat, melyeket a hivatalosan felmerülő költségek fedezésére lehet felhasználni.

Ami a felhasználást illeti, az üzleti kártyák esetében majdnem azonos az arány, 47 százalékban használja azt ugyanis a birtokos vásárlásra, míg 53 százalékban készpénzfelvételre, annak ellenére, hogy a készpénzfelvételnek magasabb a költsége, ráadásul maga a tranzakció szempontjából is kényelmesebb lenne csupán kártyával kiegyenlíteni a hivatalosan felmerülő költségeket.

Annak ellenére, hogy az üzleti kártyák csupán 3 százalékát teszi ki az üzleti hitelkártya, cikkünk további részét ennek a konstrukciónak kívánjuk szentelni.

Miért lehet jó üzleti hitelkártyát használni?

Az alacsony üzleti kártyahasználat talán arra is visszavezethető, hogy gyakran úgy gondolják a vállalkozók, hogy a céges kártya csupán az üzleti ebéd, vagy az üzleti ajándékok fedezésére használható fel, pedig korántsem ez a helyzet. A felhasználási lehetőség jóval szélesebb körű, a plasztikkal számos egyéb, az üzletmenettel kapcsolatos kiadás fedezhető.

Tipikus dilemma a kkv-k működése során, hogy fel merjenek-e magáningatlant ajánlani a céges hitel fedezeteként. Ha üzleti hitelkártyát igényelnek, abban az esetben úgy juthatnak pótlólagos forráshoz, hogy nem kell semmilyen tárgyi fedezetet felmutatniuk, vagy felajánlaniuk.

Amennyiben nem keveredne össze a céges és magánhasználat az üzleti kártyákkal kapcsolatosan, úgy egy tagadhatatlan előnye lenne a plasztiknak, hogy a két kiadást kiválóan el lehet különíteni egymástól.

Az APEH-nál is használható

Ha egy vállalkozás üzleti kártyában gondolkodik, mindenképpen számba kell vennie azt is, hogy hol tudja azt használni, akár készpénzfelvételre, akár vásárlásra gondol. Az idei év átütő újdonsága, hogy az egyszerűsített vállalkozói adót (eva) fizető cégek MasterCard Business kártyájuk segítségével is törleszthetik a negyedévenként felmerülő adókötelezettségeket.

A bankkártya-elfogadás az APEH ügyfélszolgálatain történik, ami vásárlási tranzakciónak számít. A vállalati hitelkártyával kiegyenlített adó ráadásul nem okoz könyvelési bonyodalmakat, miközben a lakossági hitelkártyával kiegyenlített adó már tagi kölcsönnek számít.

A cik teljes terjedelemben elolvasható a Pénzcentrum honlapján.

Forrás: Pénzcentrum


Kapcsolódó cikkek

2024. július 15.

A privátbanki változások a pénzügyi úri szabók digitális utódjait követelik

A hivatali időben elérhető, megszokott termékcsoportokat kínáló privátbankárok helyét az éjjel-nappal, a chaten vagy épp a social media felületein elérhető, eddig elképzelhetetlennek tűnő szakterületeken is kompetenciákat felmutatni tudó tanácsadók veszik át a vagyonkezelési piacon, ám a személyes faktor sem tűnik el, csak éppen teljesen átalakul – így vélekednek a Blochamps Capital kutatásában megkérdezett privátbanki szolgáltatók, akik az ügyfelek megtartása és megszerzése mellett egyre nagyobb kihívásnak tartják a hozzáértő szakemberek megtartását is.

2024. július 15.

Takarító robot: a magyar mérnöknőnek sikerült, ami még senkinek!

Egy innovatív takarító robot nyerte el idén az év ötletéért járó elismerést a Magyar Ipari Célgép Nagydíj átadó ünnepségén. Az immár negyedik alkalommal megrendezett Gépész Szalon június végi díjátadóján a szakma legjobbjai gyűltek össze a Millennium Házában. Összesen nyolc kategóriában tüntették ki az elmúlt év legkiemelkedőbb pályamunkáit és három különdíjat osztott ki a zsűri, köztük volt Csikós Irén, aki egy vegyiüzem poros szállítópályáinak tisztítási problémájára tervezett egy innovatív takarító robotot, és a BBM csapata, akik kiemelkedő ipari célgéppel nyertek, a pályázatot mesterséges intelligencia segítségével szerkesztett zenével adták be.

2024. július 15.

Az AutoWallis kiskereskedelmi értékesítése 17,9 százalékkal nőtt az első félévben

Az AutoWallis csoport kiskereskedelmi üzletága az első félévben 17,9 százalékkal 4924 darabra emelte eladásait, a használtautó-eladások 26 százalékkal 1205 darabra nőttek, a szerviz szolgáltatásoknál a szerviz órák száma 6,1 százalékkal 96 626-ra emelkedett az előző év azonos időszakához képest – közölte a társaság hétfőn.