Tisztelt Látogatónk! A válasz csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, ellenkező esetben tájékozódjon kedvező előfizetési lehetőségeinkről!

0 hozzászólások

Egy háziorvos szolgálatot ellátó Kft 2020 augusztus végén alakult, alakuláskor  áfa szerint alanyi mentesség lett megjelölve. Ez a Kft vásárolt magánszemélytől  – adás vételi szerződéssel – egy személygépkocsit, azonban az autót el is akarják adni, mert rájöttek, hogy hibás üzleti döntés volt a vásárlás. Az autó értéke 6 mFt, ezen az áron is történik az eladás. Az értékesítésről számlát állítanak ki, és itt merülnek fel a kérdések, mert erre az ügyletre senki nem számított:

  • a Kft alanyi mentesség minőségében számláz, de ha időarányosan nézzük a 12 mFt-os alanyi mentes értékhatárt így egyből át is lépi azt vállalkozás. De miután az autóvásárlás nem volt áfa levonásban érintett, mindenképp áfa mentes értékesítésnek minősül az eladása. De mit írjon a számlámra, milyen áfa megnevezést a kibocsátó? Felmerül – e az áfa körbe történő belépése az értékhatár túllépés miatt, attól függetlenül, hogy semmiképpen nem keletkezik áfa fizetési kötelezettség az autó értékesítése után. A vállalkozásnak egyébként a háziorvosi praxis állami finanszírozásán kívül, más bevétele nem lesz.

Válaszukat előre is köszönjük