ÁFA regisztráció


Tisztelt Látogatónk! A válasz csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, ellenkező esetben tájékozódjon kedvező előfizetési lehetőségeinkről!

Ügyfelem német adószámmal rendelkező partnernek értékesít eszközöket. Magyarországra történő szállítás miatt 27%-os áfás számlát állít ki. A német partnernek nincs magyar adószáma, nem regisztrált be a magyar adóhatósághoz. Egyéb tevékenységet Magyarországon nem végez. Amikor kiviszi az eszközöket Magyarországról, visszaigényli az áfát.

Kérdésem: kötelező lenne-e a német partnernek Magyarországon beregisztrálni, illetve lehet-e ebből bármilyen problémája arra vonatkozóan, hogy a tételes adatszolgáltatást a 27%-os áfa ellenére nem teljesíti?

Tisztelt Látogatónk! A válasz csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, ellenkező esetben tájékozódjon kedvező előfizetési lehetőségeinkről!

Levonható-e az áthárított ÁFA, ha:
a külföldi (EU tagországbeli) cég rendelkezik magyar adószámmal, 27% ÁFÁ-val állítja ki a számláit felénk, az értékesítés és szállítás folyamatosan Magyarországról történik, de olyan helyről (más cég által bérelt raktár), amely nem a külföldi cég telephelye (fióktelepe) (TAO tv. 4.§ 33. e,).
(Félő például, hogy ha kellene a külföldi cégnek telephely és nincs, az adóhatóság beleköt, hogy olyan cég számlái után igényelünk vissza ÁFÁ-t, amelyik nem fizet társasági adót, helyi adót stb.)

Ehhez kapcsolódóan még egy kérdés: ha ugyanez a külföldi cég nem Magyarországról szállítja a terméket, hanem közvetlenül külföldről, de miután van magyar adószáma 27% ÁFÁ-val, nem minősítheti-e át az adóhivatal közösségben belüli beszerzéssé, ahol ÁFA nélkül kellene számlázni. Máshogy fogalmazva, ha egy külföldi cég közvetlenül külföldről szállít, de kér magyar adószámot elegendő-e ez ahhoz, hogy 27% ÁFÁ-val számlázzon. Az ügylet nem minősül láncügyletnek, ebben az esetben az értékesítő közvetlenül külföldi székhelyéről/telephelyéről szállítja le a terméket társaságunkhoz.

Annyit külön megjegyeznék, hogy jelenleg mindkét helyzet egyszerre fennállhat, lehet olyan is, hogy belföldről, de lehet olyan is, hogy külföldről szállítja a terméket le társaságunkhoz és mindkét esetben a magyar 27%-os ÁFA kulcsot használja a számlázásai során.

Összefoglalva tehát: Az adott partnerünknek a két ügylet kapcsán, melyik adószámát (belföldi vagy külföldi) és ÁFA kulcsot kell használnia a felénk történő számlázásai során?