Tisztelt Látogatónk! A válasz csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, ellenkező esetben tájékozódjon kedvező előfizetési lehetőségeinkről!

Cégünk (Szolgáltató) távhőszolgáltatói tevékenységet végez akként, hogy a tulajdonában lévő kazánházi rendszert bérbe adja egy távhőtermelő vállalkozásnak (Hőtermelő), úgy hogy Szolgáltató üzemelteti a telephelyen lévő kazánházat. A kazánházi rendszerre vonatkozóan a Hőtermelő rendelkezik távhőtermelői engedéllyel. Hőtermelő a kazánházi rendszer által termelt hőenergiát Szolgáltatónak átadja (eladja), aki azt saját fűtési hálózatába táplálja (és továbbszolgáltatja).

Az illetékes hatóság nem engedélyezte, hogy a Hőtermelő a Szolgáltató CO2 (szén-dioxid) üzemeltetői számláját átvegye. Ezért Hőtermelő vállalta, hogy a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal árelőkészítő kalkulációja során a CO2 kibocsátással kapcsolatos elismert költségeket és ráfordításokat Hőtermelőnél veszi figyelembe. Ennek során Hőtermelő a szolgáltatási időszakra vonatkozó szükséges CO2 kvóta mennyiséget a Szolgáltató forgalmi jegyzékben szereplő üzemeltetői számláján térítés nélkül elhelyezi a tárgyévre vonatkozó hitelesített jelentés alapján. Ezen felül Hőtermelőt terheli, és Szolgáltató részéről továbbszámlázható minden olyan költség, amely az üzemeltetői számla Hőtermelő nevére történő átírása esetén a Hőtermelőnél jelentkezett volna, így pl. ÜHG jelentés hitelesítési díja, számlafelügyeleti díjak.

Kérdés: A CO2 térítés nélküli átadása milyen áfa adómérték alá esik, milyen áfa tartalommal kell a számviteli bizonylatot/ számlát kiállítani? Ki fizeti az áfát? A Szolgáltató az áfát levonásba helyezheti-e?