Tisztelt Látogatónk! A válasz csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, ellenkező esetben tájékozódjon kedvező előfizetési lehetőségeinkről!

Cégünk munkavállalójának, aki egyben tag is, munkavállalói kölcsönt nyújtott kamat ellenében hosszabb időre. A kamat mértéke a mindenkori jegybanki alapkamat, plusz 5%. A jegybanki alapkamat változása figyelemmel van kísérve. A kölcsön nyújtása USD-ben történt.

Kérdéseim:

  1. Van-e jogszabályi lehetőség arra, hogy a szerződés módosításra kerüljön akként, hogy a visszafizetés devizaneme forint legyen. Ezt azért szeretnénk, mert várhatóan a magánszemély csak forintban tudja majd visszafizetni, illetve a cégben sem szeretnénk nyilvántartani devizás követelést az év végi átértékelésben rejlő nem realizált árfolyamkülönbözet eredményhatásának elkerülése érdekében. Ha ezt lehet, akkor melyik napi árfolyamot kell figyelembe venni a forintra történő átszámítás során, illetve lehet-e ezt a kölcsön nyújtásának eredeti dátumára visszamenőleg megtenni.
  2. Ha marad a követelés nyilvántartása USD-ben, a kamat számítása során is alkalmazható-e a jegybanki alapkamattal való számolás, vagy ebben az esetben valami mást kell figyelembe venni (pl. BUBOR)? A kamat összegét is USD-ben kell kimutatni, vagy azt lehet esetleg forintosítani az év végi árfolyammal, vagy esetleg mivel napi kamatszámítás történik, naponta kell azt is. megtenni?
  3. Ha marad a követelés USD-ben való kimutatása, és végül csak forintban tudja majd visszafizetni az az napi MNB árfolyamot alkalmazva, akkor az rendben lesz, vagy mindenképpen vásárolnia kell majd USD-t, és abban visszafizetni a cégnek?