Tisztelt Látogatónk! A válasz csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, ellenkező esetben tájékozódjon kedvező előfizetési lehetőségeinkről!

Tisztelt Szakértő!

Társaságunk a márkanevének és termékeinek népszerűsítésére rendezvényt szervezett. A fesztivál keretében a termelési folyamatba betekintést nyerhetett előzetes regisztrációval a lakosság, emellett előadók is felléptek és egyéb szórakoztató elemek is voltak a program keretében, illetve másik helyszínen koncert volt rendezve ugyanannak fesztiválnak a jegyében a lakosság széles rétegét megcélozva. A gyárlátogatás keretében többféle költség merült fel, így műsorvezetés, hangosítás, erőember bemutató, ugrálóvár bérleti díja, rendezvénysátor bérleti díja, elsősegély biztosítás, stb. A koncerten pedig zenekarnak történő kifizetés mellett hangtechnikai szolgáltatás, és a helyszínért fizetett díj merült fel. A fesztivál megszervezésével Társaságunk célja termékeink, cégünk hírnevének reklámozása a lakosság részvételével és bevonásával. A rendezvény helyszíneken a cég logói, termékei, jellemző adatai jelentek meg a különböző reklámhordozó eszközökön (molinó, kivetítő). A vállalat arculatához illeszkedő rendezvény megszervezése, mint esemény marketing során, olyan marketing eszközöket alkalmaztunk, melyek a szervezethez, márkához, termékhez köthetőek.

Kérdésünk:

  • a rendezvény fent említett költségeit elszámolhatjuk-e, mint gazdasági reklám, marketingköltségként, így Szja és Szocho fizetés nem merülhet fel?
  • a fent megjelölt szolgáltatások közül melyek azok, melyek az Áfa tv. 124.§ h) pontja (TESZOR 56.30, 90.01, 90.02, 93.21, 93.29) alá tartozhatnak, így Áfa levonás akkor sem lehetséges, ha azok a gazdasági tevékenységet szolgálják pl.: műsorvezetés, színpad hangosítás, zenekar, ugrálóvár?
  • amennyiben a felmerült költségek reklám költségnek minősülnek – adóköteles tevékenység érdekében merültek fel – az Áfa levonható (kivéve az Áfa tv. 124.§ h) pontja szerint szórakoztatási célú szolgáltatások esetében)?