Tisztelt Látogatónk! A válasz csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, ellenkező esetben tájékozódjon kedvező előfizetési lehetőségeinkről!

Az alábbi kérdésben kérem az állásfoglalásukat:
Tényállás:
Van egy cég, amelyiknek a tulajdonában van egy ingatlan. A cég projektcég, kizárólag a tulajdonában lévő ingatlan hasznosítására hozta létre az alapítója, tehát ezen kívül egyéb gazdasági tevékenységet nem végez. Bérbeadásra szánta.

A tulajdonos az ingatlant értékesíteni kívánja, ezért megbízást ad egy ingatlanközvetítőnek, hogy az ingatlanra találjon vevőt, aki vételi ajánlatot tesz. DE mivel az ingatlan hasznosítására létrehozott vállalkozás az ingatlan nélkül üres lenne, ezért az ingatlanközvetítői megbízási szerződésben azt is rögzítik a felek, hogy a megbízó (az ingatlant tulajdonló cég) megbízási díjat fizet abban az esetben is, amennyiben a vevő megvásárolja az ingatlant (ez esetben a megbízást adó) tulajdonló céget, tehát üzletrészt (részvényt) vásárol.

A megbízott ingatlanközvetítő vevőt közvetít. Ez a vevő is hasznosítani akarja az ingatlant, ezért úgy dönt, hogy magát az ingatlant tulajdonló céget veszi meg.

Kérdésem:

1. Ingatlanközvetítésre vonatkozó (üzletrész értékesítési klauzulát is tartalmazó) megbízási szerződés alapján az ingatlanközvetítő a megbízó cégnek számlázza a díjat. Ezt a számlát ÁFÁ-san kell kiállítania (mivel ingatlanközvetítés a tevékenység), vagy ÁFA mentesen kell számláznia, tekintettel arra, hogy az üzletrész értékesítés történik (ténylegesen ez történik) [Áfa tv. 86.§ (1) f) pont], ezért emiatt a közvetítői számlának is ÁFA mentesnek kell lennie?

2. A kiállított számlát a megbízó (ingatlant tulajdonló cég) szabályosan fogadja-e be? Tekintettel arra, hogy az üzletrész értékesítése (azaz a cég tulajdonosi összetételének megváltozása) önmagában nem saját gazdasági tevékenysége, bár az Itv. szerint – mint ingatlanhoz kapcsolódó vagyoni értékű jog – illetékköteles bizonyos esetekben. Viszont a szerződés szerint erre az esetre is vállalta megbízási díj megfizetését, tehát polgári jogilag tartozik a megbízottnak, de adójogilag mi a megítélése? Adóalapot növel vagy csökkent ez a tétel?

3. Amennyiben az ingatlanközvetítői tevékenységet a közvetítő (megbízott) üzletrész értékesítés esetén is ÁFÁ-san számlázza a megbízónak, akkor ezt az ÁFÁ-t a megbízó levonhatja-e (visszaigényelheti-e), vagy be kell fizetnie? Része-e a gazdasági tevékenységének a saját üzletrészének az értékesítése?