Tisztelt Látogatónk! A válasz csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, ellenkező esetben tájékozódjon kedvező előfizetési lehetőségeinkről!

Magyarországban bejegyzett Kft-nek Németországban van fióktelephelye, ahol kirendelés/kiküldetésben dolgoznak a Kft-nél munkaviszonyban lévő alkalmazottak.

Az alkalmazottak munkaszerződésben rögzített alapbért kapnak, mely forintban van meghatározva. Az alapbéren túl, szinté a munkaszerződés szerint valutaellátmány fizetnek, a kiküldetésben ledolgozott munkaórák után. Rögzítve van a szerződésben, hogy a valutaellátmány a kiküldetés  időtartama alatt felmerülő kiadások fedezésére szolgált (költségtérítés jellegű).

A Magyarországon tartózkodás időre az alapbért fizetik csak.

Németországban a fióktelephely a dolgozóknak kifizetett alapbér és valutaellátmány összege után levonják/ megfizetik a német személyi jövedelem adót mint bérjövedelem. A Németországban szerzett jövedelmet a magyar Kft. a magyar 08 bevallásban  409. sorban „Kihirdetett nemzetközi szerződéssel Magyarországon az adó alól mentesített jövedelem” vallják be.

A A1 igazolás alapján a dolgozók Magyarországon biztosítottak. A Kft. szociális hozzájárulási adót a dolgozó alapbére / de legalább a tárgyévet megelőző év július hónapjára a Központi Statisztikai Hivatal által a teljes munkaidőben alkalmazásban állók tekintetében közzétett nemzetgazdasági szintű bruttó átlagkereset (2020-ban havi 362 600 forint) után fizetik.

Kérdés: Helyesen jár el a Kft., hogy a járulék alapjaként csak a munkaszerződés szerinti alapbér/ vagy 362 600 Ft-ot veszi figyelembe? A valutaellátmányt a Kft. könyveiben egyéb személyi jellegű ráfordításként kell kimutatni?

A tulajdonos/ügyvezető is az előzőek alapján van foglalkoztatva, az előző juttatásokon túl a nyereség függvényében prémium jövedelmet (jogdíjat) is kap a fióktelephelytől, melyet Németországban szja adózik, de magyar járulékot (szociális hozzájárulás, szakképzési hj.) nem fizetnek ezen jövedelem után. Helyesen járnak el?