Tisztelt Látogatónk! A válasz csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, ellenkező esetben tájékozódjon kedvező előfizetési lehetőségeinkről!

Egyszemélyes kft. telket vásárol részletfizetéssel, ezért az eladó részére jelzálogot biztosít egy olyan ingatlanon, amely nem a kft. tulajdona (kvázi egy ingatlant kap a kft. ajándékba).

Időközben felszámolási eljárás indul a kft. ellen. A kft. a felszámolás alatt sem tesz eleget már a felszámolás megkezdése előtt lejárt esedékességű fizetési kötelezettségének. Ebből kifolyólag a telket eladó – a felszámolás megkezdése után – él a jelzálog adta lehetőséggel, értékesíti a jelzáloggal terhelt ingatlant és kiadja a tulajdonjog hozzájáruló nyilatkozatát a vevőnek. Idővel a Földhivatal bejegyzi a felszámolás alatt álló kft. tulajdonjogát.

A felszámolás kezdetekor készült nyitómérlegben a jelzáloggal terhelt külső ingatlan nem szerepel, mivel az soha nem volt a kft. tulajdona. Ezzel a „vagyonnal” egy külső beavatkozás történik a felszámolás zárt rendszerébe, ezzel a múltbeli „ajándékozással” az ajándékozó a hitelezők közül valakit jobb, valakit rosszabb helyzetbe hoz.

1. Hogyan kell könyvelni a számviteli törvény szerint a telek tulajdonjogát és az ajándékozott összeget az adásvételi szerződés megkötésekor, a felszámolás kezdetekor, a jelzálogjog érvényesítésekor, a földhivatali bejegyzéskor?
2. Az eladóhoz befolyó bevétel nem tartozik a felszámolási vagyonba?
3. Társasági adóalapot növelő tétel lesz? Milyen bizonylat alapján kell könyvelni?