Tisztelt Látogatónk! A válasz csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, ellenkező esetben tájékozódjon kedvező előfizetési lehetőségeinkről!

Köszönettel vettük Veres László szakértő Úr fenti kérdésünk első kiegészítésére adott válaszát.
A válaszban az szerepel, hogy a készpénvagyonnal beolvadó kft vagyonát befogadó társaságnál az átvett készpénvagyon miatt ajándékozási illetékfizetési kötelezettség keletkezik. Ugyanakkor az Illetéktörvény 17.§. (1) bek. n) pontja szerint illetékmentes a térítésmentes eszköuzátruházás gazdálkodó szerevezet általi megszerzése.
2. kiegészítő kérdésünk tehát az, hogy az esetünkben a beolvadás miatt a befogadó társaságnak térítés nélküli eszközátvétel miatt ajándékozási illetékfizetési kötelezettsége a fent említett Illetéktörvény 17.§. (1) bek. n) pont figyelembevételével keletkezik-e ténylegesen?

További megjegyzésünk egyébként a fenti kérdésen felül az, hogy beolvadásnál a befogadó társaság a beolvadó társaságnak a végleges vagyonmérleg forrásoldalán szereplő esetleges kötelezettségeit, saját tőkéjét is át kell, hogy vegye, ezért itt megítélésünk szerint nem térítés nélküli átvételről van szó figyelemmel arra, hogy a befogadó társaság a beolvadó kötelezettségeit is átveszi, amelynek nagyságrendileg meg kell egyezni a végeleges vagyonmérleg eszökoldalán szereplő készpénz összegével.