Tisztelt Látogatónk! A válasz csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, ellenkező esetben tájékozódjon kedvező előfizetési lehetőségeinkről!

0 hozzászólások

„F” kft az 1990-es évek elején egy telket vásárolt magánszemélytől. A telken beruházást kezdett, melynek célja egy étterem kialakítása.  Az étterem aktíválása 2006. januárban történt.  2008. augusztusban átalakítási munkák értékét aktíválták rá az ingatlanra.

  „F” kft 2009. februárban beolvadt „H” kft-be. „H” kft kávézót alakított ki az ingatlanban egy addig nem használt részében. A kapcsolódó kiadások tovább növelték az ingatlan bruttó értékét. „F” kft az átalakításokhoz kapcsolódó előzetesen felszámított áfát bevallásaiban feltüntette. „H” kft 2014-ben beolvadt „V” kft-be.

„V” kft 2014. évtől – élve az áfa tv. 88.§ (1) bekezdésében foglalt lehetőséggel- adókötelessé tette a 86.§ j),k),l) pontjaiban meghatározott értékesítéseit.  2020. évtőt visszavonja bejelentését és az általános szabályok szerint kívánja elszámolni az áfát ingatlanhoz kapcsolódó bevételei után. „V” kft 2020. évben tervezi a beolvadással tulajdonába került fenti ingatlan –akkor már áfa mentes – értékesítését.

Az ingatlan értékesítéséhez  kapcsolódóan az alábbi kérdések merültek fel:

1/ Van-e pótlólagos áfa fizetési kötelezettsége „V” kft-nek az áfa tv 135.§ (1) bekezdése alapján?

2/ Érinti-e az átalakításokat a 135.§ (1) bekezdése?

3/ Minden átalakítás/bruttó értékre ráaktíválás után újraindul a 240 hónapos figyelési időszak?

4/ Honnan indul a figyelési időszak a jogutódlással megszerzett ingatlan esetében, ha az már a beolvadás előtt működött és a kialakításhoz kapcsolódó áfát még a jogelőd vonta le?