Tisztelt Látogatónk! A válasz csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, ellenkező esetben tájékozódjon kedvező előfizetési lehetőségeinkről!

0 hozzászólások

Tisztelt kérdező!

“Levonható áfa utólagos módosítás ingatlan esetén” tárgyú levelére adott válaszommal kapcsolatban megállapítottam, hogy a válaszom helytelen. A válaszadásnál nem vettem figyelembe az Áfa törvény 269. §- át, mely az átmeneti időszak áfa kötelezettségét rendezi.

2008. január 1-től az Áfa törvény 135. § (1) bekezdés b) pontja értelmében az ingatlanok tekintetében a figyelési időszak 120 hónapról 240 hónapra változott. A már megkezdett figyelések 120 hónapos időtartama nem változott 240 hónapra, ha az adóalany 2008. február 15-ig arra vonatkozó nyilatkozatot nem tett az adóhatóságnak, hogy ő a már megkezdett figyelések tekintetében a 240 hónapot kívánja irányadónak tekinteni. Ez azt jelenti, hogy a 2008. január 1-jét megelőzően megkezdett ingatlan figyelések tekintetében a 120 hónap az irányadó, kivéve, ha az adóalany 2008. február 15-ig nyilatkozott, hogy a 2008. január 1-jét megelőzően megkezdett ingatlan figyelések során a 240 hónapot kívánja figyelembe venni.

Amennyiben ilyen nyilatkozatot nem tettek a NAV felé, akkor az ingatlan értékesítésekor áfa fizetési kötelezettség nem keletkezik, mert az ingatlan hasznosításának figyelési időszaka nem 20 év, hanem csak 10 év. Tévedésemért szíves elnézését kérem.

Tisztelettel:

Dr. Cserteg Rita