Tisztelt Látogatónk! A válasz csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, ellenkező esetben tájékozódjon kedvező előfizetési lehetőségeinkről!

Tisztelt Szakértő!

Az alábbi ügyben kérem állásfoglalását:

Egy kft. napelempark létesítését tervezi, de ehhez nem rendelkezik forrással. Ezért a kft egyik tulajdonosa (nem személyesen közreműködő, nem ő az ügyvezető) egyéni vállalkozóként kölcsönt nyújt a kft-nek. Felkészülve minden eshetőségre, ennek a kölcsönnek a biztosítéka a létrejövő napelem park.

A napelempark létrehozása a Kft-nél fordított adózás alá esik, áfakörös a Kft. és építési és egyéb engedélyekkel is rendelkezik majd a napelempark.

Tegyük fel, hogy a Kft. a kölcsönszerződés lejáratakor nem tudja visszafizetni a kölcsönt és az egyéni vállalkozó érvényesíteni szeretné a biztosítékot. A Kft-nek ki kell-e ilyen esetben számláznia majd a napelemparkot? És ha igen áfa fizetési kötelezettsége fennáll-e ezzel kapcsolatban? Ebben az esetben figyelnünk kell-e azt, hogy mikori a használatba vételi engedély? Mi történik akkor az áfával, ha a használatbavételi engedélytől számított 2 év eltelik és mi van ha nem?

Válaszukat előre is köszönöm.