Tisztelt Látogatónk! A válasz csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, ellenkező esetben tájékozódjon kedvező előfizetési lehetőségeinkről!

Kérem szíveskedjenek részletezni a különbségeket a saját tulajdonú személygépkocsi hivatalos célú használata esetén kapott költségtérítés esetében, ha az elszámolás:
– kiküldetési rendelvény alapján történik, illetve
– átalány jellegű költségtérítésben részesül a munkavállaló
Mindkét esetben az üzemanyagköltség-elszámolás az APEH ár alapján történik, az egyéb költség a 3 Ft/km általános személygépkocsi-normaköltséggel. Az átalány esetén a dolgozó nyilatkozik a költségtérítés jövedelemtartalmáról.
Összehasonlítási szempontok:
1. Napidíjra (élelmezési költségtérítésre) átalány jellegű elszámolás esetén is ugyanazon szabályok vonatkoznak-e?
2. A munkáltató felé le kell-e adni a vezetett útnyilvántartást, vagy egyéb nyilvántatást kell-e vezetni az utazási és munkavégzési, ügyintézési időtartamról, ha az a napi munkaidőbe belefér, illetve ha nem fér bele?
3. Egyetlen telephellyel rendelkező munkáltató esetén az üzleti partnereknél történő szerződéskötés, tárgyalás, továbbképzés kiküldetésnek minősül-e, figyelembe veendő-e az évi 44 napos korlát? A napi 3-5 órás kiküldetéseket óraszám szerint össze kell-e vonni és 8 órás munkanapra átszámítani?