Tisztelt Látogatónk! A válasz csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, ellenkező esetben tájékozódjon kedvező előfizetési lehetőségeinkről!

2000-ben férjem munkaviszonya megszűnt, 2001-ben kft-t alapított. Ketten vagyunk tagok, a férjem 80%-os tulajdoni aránnyal, én 20%-os tulajdoni aránnyal. Egy-egy üzletrészünk van, melyek értéke a törzsbetétek összegével megegyezik.
Az alapításkor az OEP-hez „Bejelentőlap a biztosítottakról” nyomtatványon a férjemnek 1451 (társas vállalkozó) jogcímkód alapján, nekem pedig a 1452 (társas vállalkozó 36 órás munkaviszony mellett) jogcímkódon történt a bejelentés.
Az én 40 órás munkaviszonyom 2004. április 30-án megszűnt, most 3 hónapig passzív jogon vagyok betegállományban. Július 29-én lejár a táppénzre való jogosultságom. 54 éves vagyok, új munkahelyet nem találok, ezért az lenne a kérdésem, hogy munkanélküli járadékra jogosult vagyok-e? Pénzt nem vettem fel a kft-től egyszer sem, de az aláírásom több helyen szerepel, mert a kft. pénztárát én kezeltem és kezelem most is.
Kérdésem az, hogy ez személyes közreműködésnek számít-e, vagy csak akkor, ha kifizetés is történt volna számomra? Továbbá szeretném tudni, hogy a 90 napos passzív jogon folyósított táppénzes idő letelte után a jogcímkódot meg kell-e változtatni a bejelentőlapon, és ha igen, akkor mikortól és mire?
Eddigi érdeklődéseimre többféle választ kaptam, nem tudom, mi a helyes eljárás.