Termékexport


Tisztelt Látogatónk! A válasz csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, ellenkező esetben tájékozódjon kedvező előfizetési lehetőségeinkről!

1. Vállalatunk egy belföldi kft-től vásárol gabonát és azt 3. országba (boszniai vevőnek) adja el. A gabona kiszállításához kiviteli engedéllyel rendelkezünk.
A 3. országbeli partnernek mi számlázunk, a kiviteli okmányok (EV, T5, CMR) a cégünk nevére szólnak. Az eladó felénk a számláját az áruról 0%-os áfával állítja ki arra hivatkozva, hogy a közöttünk levő szerződésben szerepel, hogy cégünk a megvásárolt árut exportálni fogja. (A kiszállítás tényéről ezen felül semmilyen igazolást nem kér tőlünk.)
Helyes-e, ha a számlát felénk 0% áfával állítják ki 2004. május 1. után is?

2. Volt egy rövid idő, amíg nem volt kiviteli engedélyünk és a fenti céggel úgy állapodtunk meg, hogy a 3. országbeli partnernek Ő fog szállítani, mert ő is rendelkezik kiviteli engedéllyel. Az összes kiviteli okmányt ennek a belföldi cégnek a nevére állították ki, mi sem számlát, sem más okmányt nem adtunk hozzá, a pénzügyi teljesítés is felé történt meg a külföldi partnerek részéről, most mégis nekünk számlázta le a kiszállított árut, szintén 0% áfával. Partnerünk azt mondja, hogy Ő csak mámszámlát küldött az áruval, ezért számláz felénk, mi pedig számlázzuk le utólag a 3. országbeli vevő felé az árut.
Ezeket a számlákat mi nem szeretnénk befogadni, hiszen továbbszámlázni nem tudjuk, a kiléptetést semmivel nem tudjuk igazolni, nincs nevünkre szóló EV a birtokunkban, kiviteli engedélyre sem a miénkre vezették fel a kiszállítást, és a T5 bizonylat sem a mi nevünkre szól.
Szerintünk az exportot csak a saját névre szóló EV 3. példányának birtokában számlázhatnánk adómentesen, egyébként a megfelelő áfakulccsal.
Van-e mód arra, hogy az EV-t a Vámhivatal utólag módosítsa, annak ismeretében, hogy az áru más engedélyével hagyta el az országot.

Tisztelt Látogatónk! A válasz csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, ellenkező esetben tájékozódjon kedvező előfizetési lehetőségeinkről!

Román a vevő, az áru Olaszországba megy, magyar a szállító. Milyen értékesítésnek számít, az áfát hogyan számolom el?