Tisztelt Látogatónk! A válasz csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, ellenkező esetben tájékozódjon kedvező előfizetési lehetőségeinkről!

Őstermelő vagyok, az áfa-körbe az általános szabályok szerint jelentkeztem be. 2004. májusában kiváltottam a vállalkozói igazolványt, mivel a könyvvizsgálói tevékenységemet egyéni vállalkozóként kívánom végezni. Adószámom természetesen a régi marad, ugyanúgy áfa-körös vagyok. Őstermelőként jelenleg bevételem nincs, ugyanis ültetvénytelepítést végzek, amihez pályázat útján állami támogatást is elnyertem.
Kérdéseim:
– Az ültetvénytelepítés során keletkezett számlák után az áfát mikor és hogyan igényelhetem vissza? Azt olvastam, hogy csak az ültetvény termőre fordulásakor. Ezt nem tudom elhinni, mivel a támogatást is csak az áfa nélküli összeg után lehet igényelni, mondván mivel az áfát úgyis a bevallás során visszakapjuk.
– Ha valóban igy van, akkor mi a megoldás arra, hogy ne maradjon a számlámon átvihető követelesként az áfa-összeg. A beruházás tervezett összköltsége nettó 45.000 EFt. Lehet-e azt a szabályt alkalmazni, hogy ha egy tárgyi eszköz beszerzésre megnyílik a jogosultság, akkor az összes többi összeg abban az időszakban is visszaigényelhetővé válik (pl. gépbeszerzés esetén)?
– A könyvvizsgálati tevékenység során keletkezett áfa-fizetési kötelezettségemet az ültetvénytelepítés során keletkezett előzetesen felszámított áfa összegével csökkenthetem-e?