Tisztelt Látogatónk! A válasz csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, ellenkező esetben tájékozódjon kedvező előfizetési lehetőségeinkről!

Tisztelt Szakértő!

Vagyonáthelyezés bizonylatolása kapcsán helyesen gondoljuk-e az alábbiakat?

Figyelemmel az Áfa tv. 12. § (1) és a 159. § (1) bekezdésében foglaltakra, továbbá, hogy az Áfa tv. ún. sajátáru-mozgatásos ügylet bizonylatolására vonatkozó kifejezett és ellenkező rendelkezéseket nem tartalmaz, a jelenleg hatályos jogszabályi előírások alapján pl. egy holland illetőségű gazdasági társaságnak a nevezett ügylettípusról számlakiállítási kötelezettsége nem keletkezik a magyar adószáma alól teljesített közösségi vagyonáthelyezése kapcsán, és ebből következően ezen ügyletek után online számlaadat-szolgáltatás teljesítésének kötelezettsége sem merül fel. Vagyis a nevezett ügylettípust megfelelő és elégséges számlától eltérő egyéb számviteli bizonylattal kísérni, számla kiállítása nem kötelező.

Ugyanakkor a saját vagyonmozgatásról számla kiállítása és a kiállított számla adatairól történő valós idejű adatszolgáltatás nem tilos. Amennyiben az adóalany saját döntése alapján az ún. saját áru mozgatásáról számviteli bizonylatként az áfatörvénynek megfelelő számlát állít ki, a vagyonáthelyezés bizonylatáról az online számlaadat-szolgáltatás teljesítése is lehetőség, de nem kötelezettség. Ha az adóalany (belföldi vagyonáthelyező) abban az országban, ahová a terméket áthelyezi, teljesíti bejelentkezési kötelezettségét, azaz ott közösségi adószámmal rendelkező adóalany, akkor a vagyonáthelyezés után (Közösségen belüli beszerzés címén) abban az országban adózik, belföldön pedig adómentes Közösségen belüli termékértékesítést teljesít. Az ilyen ügyletről kiállított számlán a vevő közösségi adószámaként a saját célországbeli közösségi adószámát kell szerepeltetnie.

Számviteli bizonylat alapján gyakorolható-e az áfa levonásba helyezése, vagy ehhez mindenképpen számlára van szükség?

Köszönöm megtisztelő válaszát