Brexit: Johnson újabb javaslattal rukkolt elő


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Boris Johnson brit miniszterelnök szerint London olyan kompromisszumos megoldást javasol az EU-nak, amelynek alapján a brit EU-tagság megszűnése (Brexit) után nem lesz vámellenőrzés Írország és Észak-Írország határán, „sem annak közelében”.

Johnson, aki a kormányzó Konzervatív Párt Manchesterben tartott éves kongresszusának szerdai zárónapján szólalt fel, kijelentette: észszerű és építő jellegű javaslatról van szó.

Ennek egyetlen alternatívája a megállapodás nélküli Brexit, de Nagy-Britannia nem erre törekszik, bár készen áll erre is – mondta. A brit kormányfő közölte, hogy a javaslat mindkét fél részéről kompromisszumokat igényel.

Elmondta: a tervezet olyan megoldást tartalmaz, amelynek alapján a Brexit után is érvényben maradnak a jelenlegi szabályozási rendszerek az ír szigeten a mezőgazdasági termelők és egyéb üzleti vállalkozások számára.

Johnson ennek részleteit nem fedte fel. Kijelentette ugyanakkor: „semmilyen körülmények között” nem lesz vámellenőrzés a Brexit után sem Észak-Írország és Írország határán, sem a határ közelében.

Boris Johnson megismételte azt a többször hangoztatott álláspontját, hogy az Egyesült Királyság a Brexit jelenleg érvényes október 31-i határnapján mindenképpen kilép az Európai Unióból, megállapodással vagy anélkül.

Kijelentette: a Brexitről döntő népszavazás után három és fél évvel az emberek most már kezdik úgy érezni, hogy a bolondját járatják velük, és azt gyanítják, hogy „bizonyos erők” egyszerűen semmiféle Brexitet nem akarnak.

Ha ez a gyanújuk beigazolódik, annak súlyos következményei lesznek a demokráciába vetett bizalomra – mondta Johnson a manchesteri tory kongresszust bezáró szerdai beszédében.

A 35 perces beszéd – amely Johnson első kongresszusi felszólalása volt miniszterelnökként és a Konzervatív Párt vezetőjeként – a várakozásoknál és a korábbi tory kongresszusok pártvezetői beszédeinél is jóval rövidebb volt, és a vártnál kevesebb részletet tartalmazott az új Brexit-megállapodásról London által az EU számára összeállított javaslatcsomagról.

A brit miniszterelnök azt már a BBC-nek adott előző napi nyilatkozatában is leszögezte, hogy e javaslatokban nem szerepel fizikai vámellenőrző posztok létesítése az ír-északír határ bármelyik oldalán.

Elengedhetetlennek nevezte ugyanakkor, hogy egy szuverén, egységes ország egységes vámtérségként funkcionáljon, és kijelentette, hogy ennek így kell lennie az Egyesült Királyság esetében is a brit EU-tagság megszűnése után.

Johnson a keddi BBC-interjúban úgy fogalmazott: ha az Európai Unió ragaszkodik ahhoz, hogy a brit EU-tagság után legyen vámellenőrzés, akkor Londonnak „ezt a realitást” el kell fogadnia.

Hozzátette: ebben az esetben létre kell hozni egy vámellenőrzési rendszert, de az ír-északír határtól távol.

Johnson szerint mindazonáltal ezeket az ellenőrzéseket „abszolúte minimális” szintre lehet szorítani, és meg lehet oldani új fizikai infrastruktúra kiépítése nélkül.

Erre szerdai kongresszusi beszédében is utalást tett, mondván: a probléma már létező technológiai megoldásokkal áthidalható.

A The Daily Telegraph című konzervatív brit napilaphoz eljutott, az újság szerdai kiadásában ismertetett részletek szerint London javaslatai között szerepel, hogy Észak-Írországban 2025-ig érvényben maradna az uniós belső piac szabályrendszerének nagy része. Vámellenőrzések azonban e kiszivárgott javaslat szerint is lennének Írország és Észak-Írország között, mivel Észak-Írország az Egyesült Királyság részeként kilép az EU vámuniójából.

A The Daily Telegraph által látott részletek szerint 2025-ben az észak-írországi kormány dönthetne arról, hogy azután is fennmaradjon-e az EU egységes belső piacával harmonizáló szabályrendszer.

A 499 kilométeres ír-északír határszakasz lesz a Brexit után az Európai Unió és az Egyesült Királyság egyetlen szárazföldi vámhatára.

Ezen a határon az észak-írországi megbékélési folyamatot elindító 1998-as nagypénteki megállapodás egyik fő vívmányaként hosszú ideje semmiféle fizikai ellenőrzés nincs.

Az ellenőrzés visszaállításának elkerülését célozza az a tartalékmegoldás – backstop -, amelynek alapján az Egyesült Királyság egésze vámuniós viszonyrendszerben maradna az Európai Unióval, emellett Észak-Írországban érvényben maradnának az EU egységes belső piacának egyes szabályai is, mindaddig, amíg ezt más megállapodás, például szabadkereskedelmi egyezmény szükségtelenné nem teszi.

Ez benne van az EU-val tavaly novemberben kötött eredeti Brexit-megállapodásban, de ezt a londoni alsóház háromszor is elutasította, és Johnson kormánya el akarja érni, hogy az új Brexit-egyezményben a backstop-záradék ne szerepeljen.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2019. augusztus 28.

Brexit: nagy trükkre készül Boris Johnson

Boris Johnson brit kormányfő bejelentette szerdán, hogy kezdeményezi az uralkodónál a parlamenti munka felfüggesztését október közepéig, ami szakértők szerint gyakorlatilag megfosztaná a képviselőket annak lehetőségétől, hogy jogszabályi úton elejét vegyék a brit európai uniós tagság esetleges megállapodás nélküli megszűnésének.
2019. május 21.

Brexit: visszaestek a beruházások

Tavaly egész évben csökkent a brit gazdaságban végrehajtott beruházások értéke, ami példátlan nem recessziós időszakokban – mondta a Bank of England helyettes kormányzója.