Csúcsközelben a foglalkoztatottság


Nagyon közel vagyunk a teljes foglalkoztatottsághoz, amellyel a nyomában haladunk a sok szempontból mintaként kezelt Csehországnak – mondta a Világgazdaságnak Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője.

A Központi Statisztikai Hivatal által az elmúlt hónapokban közölt 4,7 milliós foglalkoztatási adatra utoljára a rendszerváltás idején volt példa, és ezt még a közfoglalkoztatottak és a külföldön dolgozók sem torzítják jelentősen, mert ebből 4,5 millióan az elsődleges munkaerőpiacon dolgoztak – olvasható a Világgazdaság cikkében.

Virovácz Péter szerint a munkaerőpiac már olyannyira beszűkült, hogy szinte lehetetlen tovább növelni a foglalkoztatottak számát. A koronavírus-járvány előtt a hazai munkanélküliségi ráta 3,2 százalékos volt, most 3,6 százalékos, tehát a különbség szinte elhanyagolható, továbbá a potenciális munkaerő-tartalék 300 ezer fő körüli nagysága már a pandémia előtti szinten alakul.

Magyarország az uniós listán a tavaly év végén mért 74,1 százalékos mutatóval a 8. helyen áll, amellyel előzi Ausztriát (73,5 százalék), és éppen csak a nyomában van a munkaerőpiacot tekintve sok szempontból mintaként kezelt Csehországnak (75,3 százalék).Kapcsolódó cikkek

2022. május 17.

Biztonságos munkavégzés körülményei és a covid elleni védekezés

A munkahelyek koronavírus elleni védettségéről szóló 598/2021. (X.28.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Rendelet) hatályon kívül helyezésével a munkáltatók a továbbiakban nem tehetik kötelezővé munkavállalóik számára a koronavírus elleni oltás felvételét. A pandémia azonban még nem ért véget, így a vírus elleni védekezés és a munkahely biztonságának fenntartása továbbra is fontos feladata a munkáltatóknak.

2022. május 16.

Home office: járhat a költségtérítés

A home office elterjedése sok egyéb mellett kihat a munkáltató által, a munkába járással kapcsolatban megtéríthető költségekre is, így a Niveus Consulting Group azt járja körül, hogy a távmunkában (home office) dolgozó munkavállalóknak lehet-e, kell-e adni költségtérítést a munkába járáshoz kapcsolódóan, illetve ennek milyen adóterhe van.