Csúcsközelben a foglalkoztatottság


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Nagyon közel vagyunk a teljes foglalkoztatottsághoz, amellyel a nyomában haladunk a sok szempontból mintaként kezelt Csehországnak – mondta a Világgazdaságnak Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője.

A Központi Statisztikai Hivatal által az elmúlt hónapokban közölt 4,7 milliós foglalkoztatási adatra utoljára a rendszerváltás idején volt példa, és ezt még a közfoglalkoztatottak és a külföldön dolgozók sem torzítják jelentősen, mert ebből 4,5 millióan az elsődleges munkaerőpiacon dolgoztak – olvasható a Világgazdaság cikkében.

Virovácz Péter szerint a munkaerőpiac már olyannyira beszűkült, hogy szinte lehetetlen tovább növelni a foglalkoztatottak számát. A koronavírus-járvány előtt a hazai munkanélküliségi ráta 3,2 százalékos volt, most 3,6 százalékos, tehát a különbség szinte elhanyagolható, továbbá a potenciális munkaerő-tartalék 300 ezer fő körüli nagysága már a pandémia előtti szinten alakul.

Magyarország az uniós listán a tavaly év végén mért 74,1 százalékos mutatóval a 8. helyen áll, amellyel előzi Ausztriát (73,5 százalék), és éppen csak a nyomában van a munkaerőpiacot tekintve sok szempontból mintaként kezelt Csehországnak (75,3 százalék).


Kapcsolódó cikkek

2024. július 24.

A magyarok a bér alapján választanak munkahelyet

A munkavállalóknak globálisan állásuk hosszú távú biztonsága a legfontosabb szempont a munkahely kiválasztásánál, Magyarországon viszont a bérezés áll az első helyen – derül ki a Boston Consulting Group (BCG), a Stepstone Group, valamint a The Network és magyar partnere, a Profession.hu közös nemzetközi kutatásából. A mesterséges intelligencia térnyerése jól láthatóan átrajzolja a munkavállalói attitűdöket.

2024. július 24.

Több, mint 10 százalékkal nőttek a reálkeresetek

Májusban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 652 000 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 448 700 forint volt. A bruttó átlagkereset 14,8, a nettó átlagkereset 14,6, a reálkereset pedig 10,4 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest – jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

2024. július 24.

Kisokos az önkéntes tevékenységről

A törvényi definíció szerint közérdekű önkéntes tevékenységnek csak az önkéntest fogadó szervezetnél, meghatározott tevékenységi körben, ellenszolgáltatás nélkül végzett tevékenységet lehet tekinteni. Ismertetünk minden részletet.