Módosul a táppénz kiszámítása


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Változott a tgyás és a gyed kiszámolásának szabálya is, és bevezették a méltányossági táppénzt, ezen túl a munkaviszony megszűntekor már nem kötelező jövedelemigazolást kiállítani. Valamennyi módosulás a biztosítottak számára kedvező.


Július 15-tól megváltoztak a táppénz kiszámításának szabályai – hívja fel a figyelmet honlapján az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP). Eddig a korábbi munkáltatónál elért jövedelem is beleszámított a táppénzbe, július közepétől viszont csak az aktuális munkáltatónál szerzett jövedelem alapján számolják ki a táppénz összegét.

A jogosultság szabályai nem változnak – ugyanaz kaphat táppénzt, tgyást és gyermekgondozási díjat, aki eddig – , viszont a táppénz összege könnyen kiszámítható, a megbetegedett dolgozó tudhatja, mire számíthat – érvel az új rendszer mellett az OEP.

Változtak a gyermekápolási táppénz szabályai

Július 6-tól módosultak a gyermekápolási táppénz szabályai. Eddig csak az otthoni ápolás idejére járt az ellátás, mostantól a beteg gyermek kórházi ápolásának idejére is kap gyermekápolási táppénzt a szülő.

Mérlegképes Kreditkártya

Szerezze meg Ön is kötelező kreditpontjait Kiadónk minőségi képzésein! További részletekért kattintson ide!

Rodin mérlegképes kreditpontos rendezvények – további részletek itt.

A Complex Kiadó kreditpontot érő kiadványai

Bevezették a méltányossági táppénzt

A 12-18 éves beteg gyermekek szülei vehetik igénybe a méltányossági táppénzt. A juttatás attól függetlenül jár, hogy a gyermeket otthon vagy a kórházban ápolják. Az új intézmény lehetővé teszi, hogy a beteg gyermek egyik szülője se kényszerüljön kivonulni a munkaerőpiacról a gyermek ápolása miatt

Másként számolják a tgyást és a gyedet

Ezen ellátások összegének kiszámításakor a jövőben csak a fennálló munkaviszonyból származó jövedelmet kell figyelembe venni.

A szabályozás változása senkit sem érinthet hátrányosan, mert a 2014 május 11. előtt születendő gyermekek esetén a régi és az új módszer szerint is kiszámítják az ellátás összegét, és a számára kedvezőbbet folyósítják. 

 


Kapcsolódó cikkek

2023. október 3.

Azonnali hatályú felmondás súlyos kötelezettségszegés miatt

Előfordulnak olyan esetek, amikor a munkavállaló súlyos kötelezettségszegése miatt a munkáltató azonnal lépni akar és le akarja zárni a munkaviszonyt. A kötelezettségszegés miatti azonnali hatályú felmondást pedig megfelelően indokolni kell ahhoz, hogy utóbb ne lehessen azt jogszerűtlenségre hivatkozva megtámadni.

2023. szeptember 29.

Augusztusban 4,0 százalék volt a munkanélküliségi ráta

A munkanélküliek száma 2023 augusztusában 195 ezer, a munkanélküliségi ráta 4,0 százalék volt. 2023 augusztusában a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 709 ezerre emelkedett, a férfiak körében 22 ezer fős növekedés, a nőknél 10 ezres csökkenés volt – jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).