Módosul a táppénz kiszámítása


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Változott a tgyás és a gyed kiszámolásának szabálya is, és bevezették a méltányossági táppénzt, ezen túl a munkaviszony megszűntekor már nem kötelező jövedelemigazolást kiállítani. Valamennyi módosulás a biztosítottak számára kedvező.


Július 15-tól megváltoztak a táppénz kiszámításának szabályai – hívja fel a figyelmet honlapján az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP). Eddig a korábbi munkáltatónál elért jövedelem is beleszámított a táppénzbe, július közepétől viszont csak az aktuális munkáltatónál szerzett jövedelem alapján számolják ki a táppénz összegét.

A jogosultság szabályai nem változnak – ugyanaz kaphat táppénzt, tgyást és gyermekgondozási díjat, aki eddig – , viszont a táppénz összege könnyen kiszámítható, a megbetegedett dolgozó tudhatja, mire számíthat – érvel az új rendszer mellett az OEP.

Változtak a gyermekápolási táppénz szabályai

Július 6-tól módosultak a gyermekápolási táppénz szabályai. Eddig csak az otthoni ápolás idejére járt az ellátás, mostantól a beteg gyermek kórházi ápolásának idejére is kap gyermekápolási táppénzt a szülő.

Mérlegképes Kreditkártya

Szerezze meg Ön is kötelező kreditpontjait Kiadónk minőségi képzésein! További részletekért kattintson ide!

Rodin mérlegképes kreditpontos rendezvények – további részletek itt.

A Complex Kiadó kreditpontot érő kiadványai

Bevezették a méltányossági táppénzt

A 12-18 éves beteg gyermekek szülei vehetik igénybe a méltányossági táppénzt. A juttatás attól függetlenül jár, hogy a gyermeket otthon vagy a kórházban ápolják. Az új intézmény lehetővé teszi, hogy a beteg gyermek egyik szülője se kényszerüljön kivonulni a munkaerőpiacról a gyermek ápolása miatt

Másként számolják a tgyást és a gyedet

Ezen ellátások összegének kiszámításakor a jövőben csak a fennálló munkaviszonyból származó jövedelmet kell figyelembe venni.

A szabályozás változása senkit sem érinthet hátrányosan, mert a 2014 május 11. előtt születendő gyermekek esetén a régi és az új módszer szerint is kiszámítják az ellátás összegét, és a számára kedvezőbbet folyósítják. 

 


Kapcsolódó cikkek

2024. július 24.

A magyarok a bér alapján választanak munkahelyet

A munkavállalóknak globálisan állásuk hosszú távú biztonsága a legfontosabb szempont a munkahely kiválasztásánál, Magyarországon viszont a bérezés áll az első helyen – derül ki a Boston Consulting Group (BCG), a Stepstone Group, valamint a The Network és magyar partnere, a Profession.hu közös nemzetközi kutatásából. A mesterséges intelligencia térnyerése jól láthatóan átrajzolja a munkavállalói attitűdöket.

2024. július 24.

Több, mint 10 százalékkal nőttek a reálkeresetek

Májusban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 652 000 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 448 700 forint volt. A bruttó átlagkereset 14,8, a nettó átlagkereset 14,6, a reálkereset pedig 10,4 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest – jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

2024. július 24.

Kisokos az önkéntes tevékenységről

A törvényi definíció szerint közérdekű önkéntes tevékenységnek csak az önkéntest fogadó szervezetnél, meghatározott tevékenységi körben, ellenszolgáltatás nélkül végzett tevékenységet lehet tekinteni. Ismertetünk minden részletet.