Szorgalmasabbak vagyunk a németeknél


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

1969 munkaórát dolgozott az átlagos magyar, teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállaló 2013-ban.


A harmadik legszorgosabb nemzet a magyar az Európai Unióban, legalábbis a ledolgozott munkaórák alapján.
1969 munkaórát dolgozott az átlagos magyar, teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállaló 2013-ban – hívja föl a figyelmet az MTI által pénteken kiadott infografika.

 

Ezzel az eredménnyel a magyar a harmadik legtöbbet dolgozó nemzet az Európai Unióban, csak a görögök és a románok előznek bennünket.

A ledolgozott munkaórák statisztikái alapján kibontakozó, a sztereotípiáktól eltérő képre néhány hete csodálkozott rá a Washington Post egyik szerzője, s írt cikket „A görögök keményebben dolgoznak a németeknél. Ki tudta?” címmel.

Bár mint a cikkben megjegyzi, a hivatalban eltöltött hosszú órák nem feltétlenül vezetnek magas hatékonysághoz, az OECD statisztikái semmiképp nem a „lusta görögökről” alkotott képet támasztják alá.

Ezen adatok alapján – bár erre a Washington Post szerzője nem tért ki – a magyar munkavállalók sem igazán vádolhatók lustasággal.


Kapcsolódó cikkek

2024. július 12.

Nyáron célszerű legalább az időarányos szabadságot kiadni

A vállalatoknak már most célszerű részletesen felmérniük, melyik munkavállalójuk hol tart az idei szabadságkeretének felhasználásában, és nyári időszakban célszerű legalább az időarányos szabadságot kiadniuk. Különösen azokban a szektorokban érdemes erre nagy figyelmet fordítani, ahol a munkaerőhiány miatt fel nem töltött létszámkeretek mellett kell megoldani a működést – figyelmeztet a Trenkwalder.

2024. július 9.

Előkészítő és befejező cselekmény a munkaidő tekintetében

A munkaidő fogalma kulcsfontosságú a munka világában, mivel meghatározza a munkavállaló által elvégzendő munka idejét és ezzel összefüggésben a munkáltató kötelességeit és jogait. A munkajog részletesen szabályozza ezt a kérdést, beleértve az előkészítő és befejező cselekmények munkaidőként való elismerését is.