Tovább nőttek a keresetek


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Áprilisban a reálkeresetek 4,2 százalékkal nőttek. A költségvetési szféra fizetései ugrottak meg.


Áprilisban a bruttó átlagkereset 4,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, a közfoglalkoztatottak nélkül 6,7 százalékos volt a növekedés – közölte honlapján a KSH. A családi adókedvezmény nélkül számított nettó keresetek ugyanennyivel emelkedtek, míg a reálkeresetek – 0,1 százalékos defláció mellett – 4,2 százalékkal nőttek. A családi kedvezmények szélesítése további 0,8 százalékponttal növelte a nettó kereseteket – írja a KSH.

A költségvetési szektorban a közfoglalkoztatottakat is beszámítva 5,7, a vállalkozásoknál 4,4 emelkedtek áprilisban a havi bruttó keresetek, míg a nonprofit szervezeteknél 2 százalékos csökkenést regisztráltak.

A költségvetési szférában a közfoglalkoztatottak nélkül regisztrált jelentős, csaknem 13 százalékos bruttó bérnövekedés oka részben a nem havi rendszerességű keresetek (például bónusz, jutalom) növekedése volt. Ezen túl a legnagyobb mértékben, 21,1 százalékkal az oktatás területén dolgozók havi bruttó átlagkeresete nőtt, de 12 százalékos éves keresetnövekedést regisztrálhattak a közigazgatás, honvédelem, valamint a kötelező társadalombiztosítás területén dolgozók is.

Munkajogi kiskönyvtár csomag

A Munkajogi kiskönyvtár sorozat 2014-ben megjelent kötetei csomagban 20% kedvezménnyel kaphatók. A csomag A munka díjazása; A munka és a pihenőidő szabályai; A munkaviszony megszűnése és megszüntetése című kiadványainkat tartalmazza.

 

Bővebb információk és megrendelés itt.

Az év első négy hónapjában a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a megfigyelt nonprofit szervezeteknél az átlagkeresetek 2,4 százalékkal nőttek éves összevetésben. A teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagos bruttó keresete 232 300 forint volt. A vállalkozásoknál dolgozók átlagosan 249 600, míg a közszférában 201 300 forintot kerestek. A nem közfoglalkoztatás keretében foglalkoztatottak bruttó keresete a nemzetgazdaságban átlagosan 245 800, a vállalkozásoknál 251 100, a költségvetésben dolgozóké 234 400, a nonprofit szervezeteknél pedig 226 100 forint volt. A közfoglalkoztatottak átlagosan 77 500 forintot kerestek.

A bruttó átlagkeresetek a pénzügyi, biztosítási tevékenység gazdasági ágban voltak a legmagasabbak (504 700 forint), ezt az információ és kommunikáció (470 200 forint), valamint az energiaipar (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) követte (399 000 forint). A legkevesebbet a humán-egészségügyi, szociális ellátás (136 800 forint), a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás (153 300 forint), illetve a mezőgazdaság, erdőgazdálkodás, halászat (167 100 forint) ágakban dolgozók kerestek.

Nemzetgazdasági szinten az átlagos – családi kedvezmény nélkül számított – nettó kereset 152 200 (ezen belül a fizikai foglalkozásúaké 102 500, a szellemi foglalkozásúaké 208 000) forint volt, 2,4 százalékos növekedést jelent 2013. első négy hónapjához képest. A családi kedvezmények idei szélesítése további 0,8 százalékpontos emelkedést jelentett; ezzel együtt a nettó kereseti átlag 158 900 forintra becsülhető – olvasható a KSH jelentésében.

 


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 28.

Háromszáz új munkahelyet hoz létre Nyíregyházán a LEGO

A LEGO mintegy 54 milliárd forintos beruházással 300 új munkahelyet hoz létre Nyíregyházán, illetve a napelemparkját is bővíteni fogja és geotermikus projektet tervez – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Nyíregyházán.

2023. szeptember 27.

Milyen gyakorlati haszna van az új panasztörvénynek?

A Whistleblowing, az EU új visszaélés-bejelentési irányelve, amihez kapcsolódva elméleti szempontokból vizsgálják szakértők a panasztörvény várható következményeit. A Grant Thornton podcastja:

2023. szeptember 26.

Az üzleti titok és a munkáltató jogos gazdasági érdekeinek védelme

A munkáltató jogos gazdasági érdekeinek, valamint üzleti titkainak védelme szoros kapcsolatban állnak egymással. Ha a munkavállaló megsérti a titoktartási kötelezettségét, akkor a munkáltató jogos gazdasági érdekeit is sérti. A jogos gazdasági érdeket sértő és veszélyeztető magatartások köre azonban szélesebb, mint az üzleti titok megsértése.