Tippek startup cégek könyvelőinek


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A startup cégek rendkívül innovatív  – technikai – vállalkozások, gyakran piaci rést is kiaknázó termékeik, szolgáltatásaik a nemzetközi piacon is eladhatóak. Jellegzetességeik miatt adózási, számviteli szempontból nézve is sajátos problémákkal kell szembenézniük.


Miben más egy startup cég?

Mintegy öt-hat évvel ezelőtt akkor beszéltünk startupról, ha egy vállalkozás még éppen csak megjelent a piacon, és sokkal inkább a tevékenységéhez szükséges tőke megszerzésén, lehetséges befektetők felkutatásán dolgozott, mintsem részvényei tőzsdei bevezetésének forgatókönyvét írta volna.

Napjainkban azonban már nem ritka, ha egy tőzsdén jelen lévő cég is beszáll egy startupoknak meghirdetett versenybe, hiszen a fogalom jócskán megváltozott: minden cég startup, ami igazán trendi és innovatív.

Magyar példaként mindenképpen meg kell említenünk a világhírű Prezit, de a Netpincért vagy a szoftverfejlesztőket a programozási hibák hatékony kijavításában segítő programjával nemzetközi elismerést kivívott Samebug is méltó képviselője e körnek.

Lényegében – mai fogalmaink szerint- startupnak nevezhetjük a Google-t is, bár az ő indulásukkor e kifejezés még sokkal inkább megfelelt a „nyeretlen kétéves” kategóriának, mintsem a „rendkívül innovatív” jelzőnek.

Számvitel nagy kézikönyve csomag

A csomagban lévő kiadványok:

1. A számvitel nagy kézikönyve 2014
2. Kiskönyv az új Polgári Törvénykönyvről gazdasági szakembereknek
3. Adó határidőnapló

Most három kiadványt kap egy áráért! Bővebb információ és megrendelés itt!

Annak a cégnek, amely meg akarja vetni a lábát a „startup piacon”, létszükséglet az alkalmazkodóképesség, az, hogy időben megértse a piac változását és képes legyen ehhez igazodva azonnal megváltoztatni a termékfejlesztés irányát, az alkalmazott technológiát. 

Ezen elvárásból adódnak adózási, számviteli sajátosságaik is

Létezik startup- számvitel és adózás?

Igaz, szépen gyarapodik a magyar startup vállalkozások tábora, de számukra sincs külön, csakis az ő számukra írt számviteli törvény vagy speciális társasági adószabályok. Esetükben azonban sok olyan kérdés bír jelentőséggel, amelyek más, „konzervatív” vállalkozásoknál jó eséllyel soha nem merülnének fel.

Így például a nemzetközi piacon is versenyképes vállalkozások különféle szabadalmakkal rendelkeznek, jelentős – gyakran külső, ráadásul nem ritkán külföldi befektetőtől származó – összegeket fordítanak kutatás-fejlesztésre (ez szükségessé teszi az e területekhez kapcsolódó számviteli – adózási szabályok ismeretét is).
Munkavállalóik magasan képzettek – ezért az „átlagos” cégeknél magasabb bérköltségekkel kell számolniuk. (Ezért is jó hír e cégek tulajdonosainak, hogy várhatóan még az ősszel tárgyalja majd az Országgyűlés azt az adó- és adminisztrációs tehercsökkentő csomagot, amely – többek közt- a startup vállalkozások bérjárulékait faragja le, illetve számos, az e cégekbe befektető cégeket érintő könnyítést tartalmaz.)

Ráadásul el kell igazodniuk más országok adó- és gazdasági jogi, számviteli szabályai közt is.

Milyen a jó startup-könyvelő?

Ezért célszerű olyan könyvelőt választaniuk, aki

  • a magyar számvitel mellett a nemzetközi standardokat (IFRS vagy US GAAP) is ismeri,
  • legalább középfokú angol nyelvtudással rendelkezik, hogy a magyarul nem beszélő üzleti partnerekkel, illetve azok könyvelőivel, adótanácsadóival is tudjon tárgyalni szakmai kérdésekben,
  • nemzetközi adózási kérdésekben is eligazodik, illetve
  • jól együttműködik a cég jogtanácsosával, adótanácsadójával, könyvvizsgálójával.

A startup cégek tevékenységük finanszírozásához hazai és európai uniós forrásokat vehetnek igénybe. A pályázati pénzekkel azonban el is kell számolniuk, amiben óriási segítséget jelent a számviteli rendszer célszerű kialakítása.

Így például szinte nincs is olyan pályázati kiírás, amely ne követelné meg, a pályázathoz kapcsolódó közvetlen- és közvetett költségek elkülönítését. Ehhez egyrészt arra van szükség, hogy a számviteli szabályzatok készítése, esetleges módosítása során is figyelembe vegyék ezt az elvárást, másrészt az erre épülő könyvelési folyamatok szervezésekor (például a 6. és 7. számlaosztály alkalmazása) is gondolni kell erre. Ebben egy jól felkészült könyvelő segítsége nélkülözhetetlen!

Számviteli és gazdálkodási változások az államháztartás területén 2014

Az államháztartási területen könyvviteli szolgáltatást végzőknek – hasonlóan az elmúlt évekhez – 2014-ben is kötelező továbbképzésen kell részt venniük. Kiadványunk a 2014. évi továbbképzés nemzetgazdasági miniszter által meghatározott tematikája alapján készült.

Bővebb információk és megrendelés

Néhány gyakorlati tipp

Az Szt. 160. §-ának (4) bekezdése szerint a vállalkozó döntésének megfelelően használható a 6-7. számlaosztály, azaz alkalmazását a törvény nem írja elő kötelező jelleggel.

Jellemzően a mezőgazdasági vállalkozások élnek e lehetőséggel, de – például – a szolgáltatói szektorban nem igazán népszerű ez az elszámolási forma.

Pedig e számlaosztályok használatával a vezetői döntéseket is megbízhatóan megalapozó információk biztosíthatóak, lehetővé válik a vállalkozáson belüli egységek (speciálisan egy új fejlesztés, gyártási eljárás) elszámoltatása, a költséggazdálkodás, az önköltségszámítás sajátos rendszerének kialakítása.
Ennek előnyeit egy intenzív kutatás-fejlesztési tevékenységet végző, termékszerkezetének gyors átalakítására gyakorta kényszerülő startup vállalkozás vezetősége, tulajdonosai biztosan értékelni fogják, de más vállalkozás is sokat profitálhat belőle (gondoljunk csak a fent említett pályázati elvárásokra, vagy az aktivált saját teljesítmények előírt elkülönítésére).

A vállalkozó hatáskörébe tartozik annak eldöntése, hogy a költséghelyeken felmerült költségeket, továbbá az általános költségeket elsődlegesen az 5. Költségnemek számlaosztályában, másodlagosan a 6-7. számlaosztályokban, vagy elsődlegesen a 6-7., és másodlagosan az 5. számlaosztályban számolja el.
A költségelszámolás szabályozásánál a vállalkozó termelési, szervezeti, gyártási adottságait és sajátosságait, valamint az önköltségszámítás, a költséggazdálkodás és a vállalkozáson belüli önálló elszámolás követelményeit kell figyelembe venni.

Az igénybe vett szolgáltatásokat az új Szt. 3. §-a (7) bekezdésének 1. pontja részletezi.

A szaktárca által javasolt – és a vállalkozások többsége által tovább nem bontott – számlakeret- tükörben sok, a startup cégek szempontjából érdekes szolgáltatásnak nincs külön számlája. Így például az üzletszerzésnek, a kutatás és kísérleti fejlesztésnek, a tervezésnek és lebonyolításnak, a piackutatásnak.
Egy „átlagos” vállalkozásnál – ha egyáltalán felmerülnek – e tételek „beleférnek” az 529. Egyéb igénybe vett szolgáltatások költségei számlába. Egy startup azonban jól teszi, ha e szolgáltatások számára külön-külön nyit számlát, illetve alszámlát.


Kapcsolódó cikkek

2024. július 4.

Új korszak kezdete a pénzügyi ágazati szakmai képzésben

Az elmúlt években több jelentős változás történt a szakterületünkön, amelyek jelentősen átalakították a pénzügyi ágazat képzéseit is. A legjelentősebb átalakulás azonban még előttünk áll, hiszen 2024. július 1-jétől a mérlegképes könyvelői, adótanácsadói és okleveles adószakértői képzések már csak az új, hatósági képzési rendszerben indulhatnak. Cikkünkben áttekintjük az érintett képzések múltját és jelenét, és a legfontosabb tudnivalókat az új hatósági képzési és vizsgáztatási rendszerről.

2024. július 3.

A beruházások hatása a kisvállalati adóalapra

Adórendszerünk többféle kedvező szabály, adóelőny révén kívánja ösztönözni a vállalkozásokat különféle beruházások elvégzésére. A társasági adóban következő a képlet; az adózó a számviteli előírások szerint elszámolt értékcsökkenéssel növeli, míg a társasági adó szabályai szerint elszámolt értékcsökkenéssel csökkenti az adózás előtti eredményét, illetve adott esetben a beruházásra tekintettel adóalap-, illetve adókedvezményt érvényesít (pl. fejlesztési tartalékképzés, kis-, és középvállalkozások beruházási adóalap-kedvezménye, fejlesztési adókedvezmény stb.)