A pénztártagok több mint ötöde visszalépett


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A magán-nyugdíjpénztári tagok 22,65 százaléka, 22 533 személy döntött úgy a Stabilitás Pénztárszövetség adatai szerint, hogy visszalép az állami tb-rendszerbe. Az adatok nem véglegesek, mert postai úton még érkeznek nyilatkozatok, teljes körű feldolgozásuk április 6. után várható.


Az OTP Magánnyugdíjpénztár ügyfelei közül mintegy 4000 ügyfél jelezte, hogy átlép az állami rendszerbe, a rendelkezésre álló aktuális részadatok szerint közel 14b 000 tag kitart az OTP pénztára mellett, s a másik pénztárból átlépők száma sem elhanyagolható – közölte az OTP. Az AXA Magánnyugdíjpénztár 13 538 fős tagságából 2 384-en (17,6 százalék) jelezték a tb nyugdíjrendszerbe visszalépési szándékukat. A jogutód nélkül megszűnő Aegon Magánnyugdíjpénztárnál a tagok 31 százaléka, 5 756 ember lép vissza. Az MKB pénztáránál kedden délig a visszalépő tagok száma 490, arányuk 14,6 százalék volt. A Dimenzió Magánnyugdíjpénztárnál 867 személy, a tagok 24,6 százaléka, míg a Budapest Magánnyugdíjpénztárnál 418 ember (15,3 százalék) jelentette be visszalépését. Mindegyik pénztár hangsúlyozta, hogy ezek a számok még nem véglegesek, az adatok feldolgozása még nem zárult le.

A pénztártagok március 31-ig jelezhették átlépési szándékukat. Az állami pillérbe visszalépő magánpénztártagok a tagdíj-kiegészítésüket, valamint reálhozamukat – akárcsak a korábbi átlépési lehetőségnél – felvehetik, önkéntes pénztárba, illetve a tb-rendszerben létrejövő egyéni számlájukra utaltathatják. A tagi kifizetésüket önkéntes nyugdíjpénztárba utalók az összeg 20 százalékának megfelelő, legfeljebb 300 ezer forintos adó-visszatérítésben részesülhetnek.

A pénztártagok – a nemzeti erőforrás miniszter ombudsmannak adott tájékoztatása szerint – a 2010. október 1-je előtti időszakra a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerből az általános számított nyugdíj 75 százalékára, míg az azt követő 14 hónapos tagdíj-átirányítás időszakára az általános számított nyugdíj 100 százalékára jogosultak.


Kapcsolódó cikkek

2024. június 26.

Jön a Komplex Jogviszony-Nyilvántartás

Egyszerűsítheti a jogviszonyok mindennapi ügyintézését az adóhatóság vezetésével működő konzorcium uniós támogatással létrejövő fejlesztése, a Komplex Jogviszony-Nyilvántartás (KJNY) – közölte a NAV.

2024. június 24.

Mit jelent a nyugdíjelőleg?

Sokaknak nyugdíj-igényük benyújtása után először nyugdíjelőleget állapítanak meg. Az ezzel kapcsolatos rendelkezéseket a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény (a továbbiakban: Tny.) tartalmazza.