A pénztártagok több mint ötöde visszalépett


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A magán-nyugdíjpénztári tagok 22,65 százaléka, 22 533 személy döntött úgy a Stabilitás Pénztárszövetség adatai szerint, hogy visszalép az állami tb-rendszerbe. Az adatok nem véglegesek, mert postai úton még érkeznek nyilatkozatok, teljes körű feldolgozásuk április 6. után várható.


Az OTP Magánnyugdíjpénztár ügyfelei közül mintegy 4000 ügyfél jelezte, hogy átlép az állami rendszerbe, a rendelkezésre álló aktuális részadatok szerint közel 14b 000 tag kitart az OTP pénztára mellett, s a másik pénztárból átlépők száma sem elhanyagolható – közölte az OTP. Az AXA Magánnyugdíjpénztár 13 538 fős tagságából 2 384-en (17,6 százalék) jelezték a tb nyugdíjrendszerbe visszalépési szándékukat. A jogutód nélkül megszűnő Aegon Magánnyugdíjpénztárnál a tagok 31 százaléka, 5 756 ember lép vissza. Az MKB pénztáránál kedden délig a visszalépő tagok száma 490, arányuk 14,6 százalék volt. A Dimenzió Magánnyugdíjpénztárnál 867 személy, a tagok 24,6 százaléka, míg a Budapest Magánnyugdíjpénztárnál 418 ember (15,3 százalék) jelentette be visszalépését. Mindegyik pénztár hangsúlyozta, hogy ezek a számok még nem véglegesek, az adatok feldolgozása még nem zárult le.

A pénztártagok március 31-ig jelezhették átlépési szándékukat. Az állami pillérbe visszalépő magánpénztártagok a tagdíj-kiegészítésüket, valamint reálhozamukat – akárcsak a korábbi átlépési lehetőségnél – felvehetik, önkéntes pénztárba, illetve a tb-rendszerben létrejövő egyéni számlájukra utaltathatják. A tagi kifizetésüket önkéntes nyugdíjpénztárba utalók az összeg 20 százalékának megfelelő, legfeljebb 300 ezer forintos adó-visszatérítésben részesülhetnek.

A pénztártagok – a nemzeti erőforrás miniszter ombudsmannak adott tájékoztatása szerint – a 2010. október 1-je előtti időszakra a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerből az általános számított nyugdíj 75 százalékára, míg az azt követő 14 hónapos tagdíj-átirányítás időszakára az általános számított nyugdíj 100 százalékára jogosultak.


Kapcsolódó cikkek

2023. október 3.

Hogyan kérhetünk igazolást a szolgálati időről?

Gyakran előfordul, hogy a nyugdíjkorhatár betöltésétől még hosszú évekre lévő személy készülődni kezd a nyugdíjba vonuláshoz, ahogy mondani szokták: összeszámíttatja az éveit. Különösen gyakran teszik ezt azok a hölgyek, akik a nők kedvezményes nyugellátását, a „nők 40”-et tervezik igénybe venni, Most részletezzük a folyamatot.

2023. szeptember 28.

Nyugdíjemelésről döntött a kormány

A kormány a nyugdíjemeléssel a nagyrabecsülését fejezi ki a nyugdíjasok felé, és abban bízik, hogy ez segítség egy olyan évben, amikor ugyan sikerült féken tartani a rezsiköltségeket a családok számára, de az élelmiszerárak emelkedése jelentős – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján, Budapesten.

2023. szeptember 26.

Mikor jár özvegyi nyugdíj elvált házastársnak?

Bizonyos esetben az elvált házastárs is jogosult lehet elhunyt volt házastársa után özvegyi nyugdíjra. Ugyanilyen helyzetben lehet az egy évnél hosszabb ideje külön élő házastárs is.